-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische olympiërs weer thuis

Belgische olympiërs weer thuis

 

De 31ste Zomerolympiade zit er nu officieel op. Met een spetterende slotceremonie in het legendarische Maracanastadion nam gaststad Rio de Janeiro afscheid van de sporters die gedurende zestien dagen het beste van zichzelf gegeven hebben.

206 landen hadden meer dan 10.500 atleten afgevaardigd naar deze Spelen. Zij traden tegen elkaar in het strijdperk om in totaal 974 medailles te verdelen. Ons land stuurde 106 sporters naar Brazilië. Zij namen deel aan 84 disciplines en wisten uiteindelijk zes medailles mee naar huis te brengen.

Goud was er voor Nafi Thiam (zevenkamp) en Greg Van Avermaet (wegrit wielrennen), zilver voor Pieter Timmers (100 m vrije slag) en de mannenploeg in het hockey. Jolien D'Hoore (baanwielrennen omnium) en Dirk Van Tichelt (judo -73 kg) ten slotte wisten een bronzen plak in de wacht te slepen. In de rangschikking van landen bekleedt België daarmee de 35ste plaats.

Ook uit de rangen van Defensie namen atleten deel aan de Spelen. Vijf van onze topsporters wisten zich te kwalificeren. Ook zij presteerden behoorlijk. Kwarttriatleet Marten Van Riel en BMX-renster Elke Vanhoof konden beslag leggen op een zesde plek in hun discipline, goed voor een Olympisch diploma. Judoka Toma Nikiforov moest in zijn achtste finale onverwacht de duimen leggen voor een Georgische judoka. Mountainbikers Ruben Scheire en Jens Schuermans ten slotte eindigden respectievelijk elfde en achttiende in hun discipline: cross country.

Proficiat aan alle Belgische atleten! De voorbereiding voor de volgende Zomerspelen van 2020 in Tokyo kan beginnen.