-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische militairen paraderen in Londen

Belgische militairen paraderen in Londen

 

Naar jaarlijkse gewoonte tekende Defensie op zaterdag 11 juli present aan de Cenotaaf in Londen. Verschillende pelotons van veteranen, actieve militairen en cadetten sloten zich aan bij hun Britse tegenhangers om de soldaten te eren die het leven lieten in oorlogstijd.

België is het enige land dat niet tot het Britse Gemenebest behoort, waarvan de troepen gewapend door de straten van Londen mogen paraderen. Dat voorrecht kreeg ons land in 1934 van de Britse koning George V. Hij was aangegrepen door de dood van de Belgische koning Albert I, die overleed na een val van de rotsen in Marche-les-Dames.

Door een jaarlijkse parade toe te staan, wilde koning George V de nagedachtenis van de Koning-Ridder huldigen en de broederschap tussen Britse en Belgische soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog eren. Een traditie waar Defensie dit jaar voor de 81ste keer zijn schouders onder zet.

Traditioneel neemt ook een peloton van het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Noord (CBOS Noord) deel aan de parade. Een van de jonge soldaten in dat peloton is Michael Blommen, die zes weken geleden aan zijn opleiding begon. "Het is een hele eer voor mij om hier te zijn", zegt hij. "Ik ben blij dat ik de kans krijg om mijn land hier te vertegenwoordigen en ik zou het meteen opnieuw doen."