-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische Marine houdt vinger aan de pols in Afrikaanse wateren

Belgische Marine houdt vinger aan de pols in Afrikaanse wateren

 

Op zaterdag 8 juni loste korvetkapitein Olivier Trullemans luitenant ter zee Christiaan Hellemans af als lid van de internationale staf op het Spaanse marineschip ESPS Navarra. Dat schip heeft momenteel de leiding over de operatie Atalanta, de anti-piraterijoperatie van de EU-zeemacht EUNAVFOR.

Als lid van de staf staan de ingezette officieren onder meer in voor de opvolging en eventuele bescherming van de schepen van het World Food Program. Die burgerschepen transporteren levensmiddelen naar door droogte en oorlog getroffen gebieden in Jemen en Somalië. Verder adviseren ze het militaire commando via dagelijkse briefings over de posities van de koopvaardij- en vissersschepen.

De officieren van de afdeling Military and Maritime Trade Interaction and Cooperation (M2TIC) vormen al jaren de belangrijke link tussen de koopvaardij en de Marinecomponent. Specifiek voor operatie Atalanta hebben zij van april 2009 tot juni 2016 ononderbroken de Marine vertegenwoordigd op het operationele hoofdkwartier. Sindsdien zijn zij continu aanwezig in het Force Headquarters, het varende hoofdkwartier van de operatie.

Net vanwege hun langdurige expertise worden de leden van M2TIC erg gewaardeerd bij de internationale staf. Ze werken er momenteel samen met marinepersoneel van onder andere Spanje, Italië, Servië, Montenegro, Duitsland en Djibouti.

"Het is een zeer boeiende job", vertelt Christiaan. In maart was hij al voor een internationale operatie in Benin. "Dan zie je dat piraterij en de illegale visvangst niet enkel een probleem vormen aan de oostkust van Afrika."

Ook aan de westkust nemen die problemen nu sterk toe. "Ik denk dat het niet lang meer zal duren vooraleer de internationale gemeenschap haar focus enigszins naar dat gebied verlegt", gaat Christiaan verder. "De man in de straat beseft dikwijls niet hoe belangrijk die vaarroutes zijn om de dagelijkse producten in de supermarkt aan te leveren. Elke dag gebeurt er wel een kaping, een ontvoering, een diefstal aan boord en dies meer."

Tijdens de inzet voor operatie Atalanta 2019 was Christiaan nog getuige van het opsporen, onderscheppen en overmeesteren van een gekaapte Afrikaanse vissersboot. De bemanning werd bevrijd en het Spaanse fregat voorzag hen van water en voedingsmiddelen. Vervolgens konden de vissers op eigen kracht terugvaren naar hun thuishaven in Somalië.

De vijf piraten werden aan boord opgesloten. Drie van hen waren gewond en kregen eerste hulp. De piraten werden vervolgens alle vijf op de Seychellen afgeleverd om te worden berecht.

"Ik ben toch blij dat ik nu weer even thuis ben", zegt Hellemans. "Mijn jongere collega's zullen er misschien mee lachen maar ik heb het moeilijk met de malariapillen en de voortdurende hitte, met een gevoelstemperatuur tot 43 graden. Geef mij dan maar een stevige bries op de Noordzee. Het eerste dat ik bij terugkomst trouwens gedaan heb, is me volproppen met verse sla en tomaten. Die heb ik twee maand niet meer gezien!"