-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische kunst in Frankrijk

Belgische kunst in Frankrijk

 

Ter gelegenheid van het 21ste Salon des peintres de l’armée kregen enkele buitenlandse kunstenaars de primeur om hun werk tentoon te stellen in Parijs. Fotograaf eerste sergeant-chef Malèk Azoug viel deze eer te beurt en vertegenwoordigde de Belgische Defensie op dit gerenommeerde evenement.

De tentoonstelling is het resultaat van een wedstrijd onder militaire en burgerkunstenaars die voor de Franse Defensie werken. De Fransen hebben al sinds de Eerste Wereldoorlog de traditie om schilders aan te werven om oorlogstaferelen op doek vast te leggen. Vandaag de dag is dit nog steeds het geval.

Dit jaar mochten België, Spanje, Roemenië en Groot-Brittannië een artiest naar voor schuiven om zijn werk aan het Franse publiek te tonen. Fotograaf Malèk Azoug stelt vier zwart-wit foto’s tentoon die hij doorheen de jaren op zijn zendingen in Haïti, Afghanistan, Benin en de Democratische Republiek Congo heeft vastgelegd onder de noemer Images Beyond Borders. “Dit is de ideale gelegenheid om de banden tussen Frankrijk en België aan te halen”, aldus Malèk. “Defence diplomacy is een krachtig middel dat op elk niveau van betekenis kan zijn.”

Ook de Belgische ambassadeur François de Kerckhove d’Exaerde was aanwezig om het werk van Malèk te bewonderen en hem voor te stellen aan de staatssecretaris onder de minister van de Strijdkrachten, Geneviève Darrieussecq.

De tentoonstelling is nog tot en met zondag 19 mei te bezichtigen in het legermuseum in Parijs.