-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische en Gabonese paracommando’s oefenen samen

Belgische en Gabonese paracommando’s oefenen samen

 

Tropical Storm is geen puur Belgische oefening. De hoofdmoot van de trainende eenheden in Gabon, zo’n achthonderd militairen, zijn uiteraard Belgen. Tegelijk profiteren de Gabonese paracommando’s van de Belgische aanwezigheid om hun eigen vaardigheden bij te schaven. 

“De samenwerking tussen de Belgische en de Gabonese militairen verloopt vlot”, volgens kolonel Vincent Descheemaeker, commandant van de Lichte Brigade. “Wij stellen vast dat het gedisciplineerde en competente militairen zijn, die bovendien meer dan bereid zijn om nieuwe dingen te leren.”

Die bereidheid viel niet enkel kolonel Descheemaeker op. Tijdens de training op stormlandingen, waarbij een C-130-vliegtuig landt, alle militairen zo snel mogelijk uitstijgen en de omgeving beveiligen, zitten de dynamiek en de zin bij de Gabonezen er duidelijk in. “De wil is er zeker”, zegt ook David, instructeur stormlanding. “Maar het ontbreekt hen aan training. Ze moeten nog aan hun coördinatie werken. Zo verliezen we tijd bij het innemen van het vliegveld omdat ze dit soort opdrachten niet gewoon zijn.”

Liaisonofficieren hepen die nauwe samenwerking tussen België en Gabon in goede banen te leiden. De Gabonese kapitein Alexandre Gamot is er daar een van. “Ik ben het verbindingspunt tussen het Belgische en het Gabonese leger hier in Lambarene, een van de trainingslocaties tijdens Tropical Storm”, zegt hij. “Ik verzorg ook het overleg tussen de Belgen en de plaatselijke overheid. Ik coördineer de activiteiten van de verschillende troepen die hier in Lambarene trainen. Zo weet iedereen wat er wanneer moet gebeuren.”

Ook van Gabonese kant lijkt die samenwerking goed te verlopen. “Ik denk dat de twee legers elkaar begrijpen”, besluit kapitein Gamot. “Ze werken goed samen, ze wisselen kennis uit, het is een ervaring waar beide legers iets van opsteken.”