-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische CBRN'ers oefenen in Canada

Belgische CBRN'ers oefenen in Canada

 

Tot 28 juli zijn 28 Belgische militairen aan het werk in de Canadese Suffield-basis, vlak bij de grens met de Verenigde Staten. Een maand lang verdiepen ze zich tijdens de NAVO-oefening Precise Response in het bestrijden van chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) dreigingen.

De oefening, die dit jaar aan haar veertiende editie toe is, verzamelt 420 CBRN-specialisten uit elf NAVO-landen. Onder hen dus ook 28 Belgische militairen, uit alle hoeken van België. Specialisten van het 4 Bataljon Genie uit Amay, de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) uit Oud-Heverlee en de Defensielaboratoria uit Peutie trokken voor de oefening de Atlantische Oceaan over.

België heeft al eerder aan de oefening deelgenomen. Dit jaar leidt ons land echter voor het eerst een van de drie taskforces. Die Belgische taskforce bestaat uit CBRN-specialisten uit acht landen: naast uiteraard België ook Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen en de Verenigde Staten.

"Deze training is essentieel voor ons", aldus commandant Christophe Vincart, commandant van de Belgische taskforce. "Canada is de enige plaats waar we met echte biologische agentia kunnen werken. Daarnaast kunnen we hier oefenen hoe de CBRN- en DOVO-detachementen tijdens operaties kunnen samenwerken. Bovendien biedt ook de samenwerking met andere landen een grote meerwaarde."