-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische C-130's droppen materiaal boven Portugal

Belgische C-130's droppen materiaal boven Portugal

 

Vier Belgische C-130-toestellen schitteren op de landingsbaan van de Portugese luchtbasis in Ovar. Van 19 april tot 20 mei 2017 zijn hier een goede honderd militairen van de 15 Wing Luchttransport dag en nacht in de weer om materieel en personeel te droppen.

Om die droppings voor te bereiden, zijn ook een dertigtal militairen van het peloton Luchtbevoorrading (Rav Air) meegereisd. Zij bereiden de ladingen voor die de C-130-crews later uit hun toestellen droppen. "We gebruiken twee systemen om materiaal te droppen", zegt loadmaster Mark. "Bij het Gravity Extraction System zetten we de achterklep (ramp) van het vliegtuig open. Wanneer het tijd is om de vracht te droppen, trekt de piloot op, zodat de lading door de zwaartekracht naar buiten valt."

De C-130 kan tot zestien ton in één keer droppen. Bij heel zware vrachten gebruiken de militairen van de Rav Air geen zwaartekracht maar parachutes om de lading buiten te krijgen. "We bevestigen een kleine parachute aan de lading", gaat Mark verder. "Wanneer we boven de dropzone hangen, openen we dan die parachute, zodat die de lading uit het ruim trekt."

De Airlift Block Training 17, zoals de training van de 15 Wing in Portugal heet, is vooral bedoeld om de kwalificaties van de piloten op het gebied van materiaaldrops te vernieuwen. Waarom moet dat echter precies in Portugal gebeuren? Kan dat niet gewoon in België?

"België heeft een heel druk luchtruim," vertelt majoor Peter Wijffels, commandant van het Belgische detachement, "dat is in Portugal veel minder het geval. We kunnen hier ook bergvluchten trainen, wat in België uiteraard niet kan. En ten slotte, en dat is misschien de belangrijkste reden, zijn er hier in Portugal maar weinig operationele beperkingen. Daardoor kunnen we op korte tijd zo veel mogelijk trainen en ons kwalificeren."

Ladingen droppen blijft belangrijk voor Defensie en gebeurt nog steeds regelmatig tijdens militaire operaties. "De laatste keer dat we een échte drop hebben gedaan, was in oktober 2016", besluit majoor Wyffels. "We hebben toen voedsel en water gedropt voor onze militairen in Congo, omdat we dat over de grond heel moeilijk tot bij hen konden krijgen."