-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische A400M-instructeurs onder Britse vleugels

Belgische A400M-instructeurs onder Britse vleugels

 

Een Belgische bemanning is voor drie jaar toegewezen aan het 24 Squadron in het Britse Brize Norton, een opleidingssmaldeel van de Royal Air Force. Daar zullen ze de aankomst van de Airbus A400M transportvliegtuigen naar België voorbereiden en de opleiding van de bemanningen in goede banen leiden.

Piloot Josse en laadmeester Bart hebben over een periode van vijftien jaar samen bijna 10.000 vlieguren op hun teller. Tot voor kort waren ze bemanningslid op onze Belgische C-130-transportvliegtuigen.

Na een opleiding van drie maanden bij A400M-constructeur Airbus in het Spaanse Sevilla, werden ze in de zomer van 2018 afgedeeld naar het Britse 24ste opleidingssmaldeel op de Royal Air Force-basis van Brize Norton. Na een intensieve opleiding behaalden ze daar beiden met succes de Engelse RAF-vleugels op de A400M Atlas.

Vandaag zorgen Josse en Bart voor de trimestriële training van de Belgische A400M-piloten en –laadmeesters, nadat die hun opleiding in Sevilla beëindigd hebben. Tijdens die training leren ze hen omgaan met de nieuwe technieken en procedures van de ultramoderne Airbus Atlas. Op de Engelse basis staan hiervoor twee full motion vluchtsimulatoren, een levensgrote A400M cargo hold trainer en een loadmaster workstation.

"De overstap van C-130 naar A400M is niet zo eenvoudig. Het is een totaal andere manier van werken", vertelt Josse, zopas gebreveteerd als volwaardig instructeur voor de A400M- vluchtsimulator. "De piloten moeten nu zelf de nodige acties uitvoeren bij bepaalde noodgevallen of defecten. Vroeger in de C-130 konden ze daarvoor op de boordwerktuigkundige rekenen", vervolgt hij terwijl hij in de indrukwekkende vluchtsimulator plaatsneemt.

"Voor ons als laadmeester is het verschil niet zo heel groot", gaat Bart verder. "De basisprincipes blijven in grote lijnen dezelfde als bij de C-130. Alleen hebben we nu een dubbele laadcapaciteit en beschikken we over een digitaal werkstation aan boord", besluit hij.

Vandaag heeft Josse als piloot ongeveer zeventig uur met het nieuwe toestel gevlogen. Samen met Denis en Quentin mag hij zich boordcommandant Airbus A400M noemen. In april van dit jaar zal hij ook de volledige kwalificatie van instructeur op zijn palmares kunnen plaatsen, zowel voor de vluchtsimulator als voor operationele vluchten.

Laadmeester Bart totaliseert momenteel 150 vlieguren op de Atlas en is al volledig gekwalificeerd. Hem wacht nu de uitdaging en de keuze tussen instructeur A400M bij de Royal Air Force worden of de tactische kwalificaties bij onze eigen luchtmacht behalen.