-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgisch F-16-smaldeel wint Silver Tiger

Belgisch F-16-smaldeel wint Silver Tiger

 

Het 31ste Tiger Squadron van Kleine-Brogel heeft tijdens de recente NATO Tiger Meet diverse prijzen gewonnen, waaronder de felbegeerde Silver Tiger.

De NATO Tiger Meet is een jaarlijkse grootschalige vliegoefening. Dit jaar vond die van 5 tot 16 juni plaats op de Franse vliegbasis van Landivisiau. De oefening staat open voor alle vliegende smaldelen met een tijger of andere katachtige in hun embleem. De interoperabiliteit tussen de landen versterken, is de belangrijkste doelstelling.

Naast België waren nog acht landen op deze oefening aanwezig: Nederland (F-16), Italië (Eurofighter & AB212), Zwitserland (F-18), Tsjechië (Grippen), Frankrijk (Rafale, Hawk-Eye, Gazelle & Tiger-helikopter), het Verenigd Koninkrijk (Puma, Merlin & Sea King-helikopters), Oostenrijk (Saab 105) en Duitsland (Eurofighter en Tornado).

Ondanks de deelname van recentere vliegtuigen, zoals de Rafale en Eurofighter, waren de vliegprestaties van de Belgische F-16-piloten toch superieur en veroverden ze de prijs voor Best Flying Squadron. Tijdens diverse sociale activiteiten om de cohesie tussen de smaldelen te versterken, vielen de Belgen op door hun piratenuitrusting. Ze ontvingen dan ook de eerder folkloristische prijs voor best dress.

Ten slotte werden de Belgische tijgers door alle deelnemers verkozen tot het beste smaldeel en wonnen ze de fel begeerde Silver Tiger. Die wisseltrofee wordt uitgereikt aan het smaldeel dat zowel op operationeel als sociaal vlak het best presteert.  Die trofee is al de elfde in rij voor het 31steTiger-smaldeel. Een absoluut record.