-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

België en Nederland oefenen brandbestrijding

België en Nederland oefenen brandbestrijding

 

Een Nederlandse Chinook- en een Cougar-transporthelikopter hebben op 19 november samen met de MD900-helikopter van de Belgische politie een brand geblust op het militaire natuurgebied Groot Schietveld in Brasschaat.

Sinds 4 maart 2015 heeft België een samenwerkingsakkoord met onze noorderburen wat betreft het bestrijden van branden, "die zonder inzet van helikopters onbeheersbaar zouden zijn", zoals het memorandum het stelt. Tijdens lange perioden van droogte kan het ministerie van Binnenlandse Zaken steun vragen van een zogenaamd Fire Bucket Operations Team (FBOT). Een helikopterteam van de brandweer Noord- en Oost-Gelderland moet binnen twee uur ter plaatse kunnen zijn om indien nodig luchtsteun te leveren aan de Belgische brandweerkorpsen.

Voorlopig beschikt ons land slechts over één brandbestrijdingshelikopter. Dit wordt dan ook een van de taken voor de nieuwe militaire NH90-helikopter. Tegen 2017 zou die capaciteit op punt moeten staan. Tot dan is bij grote branden echter hulp van Nederland en occasioneel Frankrijk noodzakelijk.

"We hadden het in 2011 bij de bestrijding van de grootschalige brand op de Kalmthoutse Heide niet zonder hen gered", zegt Ronny Van Riel van de Kalmthoutse brandweer. "Ik ben erg blij met de bijstand van dit FBOT-bijstandsteam, en dat de ondersteuning van de Nederlandse luchtmacht bij branden op Belgisch grondgebied nu formeel is geregeld."

Minstens één keer per jaar moeten de Belgische en Nederlandse teams samen de procedure oefenen. Dat gebeurde op 19 november voor het eerst. Dankzij de goede samenwerking uit het verleden verliep de communicatie en de uitvoering van de bluswerken voortreffelijk.