-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

België en Nederland houden grootschalige medische oefening

België en Nederland houden grootschalige medische oefening

 

De oefening Medic Diamond loopt op haar laatste benen. Van 9 tot 22 oktober slaan in Vlissingen ruim 280 militairen van de Belgische en Nederlandse medische diensten de handen in elkaar in om hun operationele samenwerking op peil te brengen. "De samenwerking verloopt gewoon fantastisch", glundert de Nederlandse luitenant-kolonel Peter Meijer.

De keten is maar zo sterk als de zwakste schakel. Met dit spreekwoord in het achterhoofd schaven de Nederlandse en Belgische medische strijdkrachten aan een binationale samenwerking. In 2018 is het immers aan de Benelux-landen om de European Union Battle Group (EUBG) te vormen, een samenwerking tussen verschillende landen om mondiale veiligheid te garanderen.

Onder het goedkeurend oog van Defensieminister Steven Vandeput en chef Defensie generaal Marc Compernol, zetten ze op 18 oktober de samenwerking in de verf met realistische medische scenario's. Daar komen af en toe zelfs professionele acteurs aan te pas.

"De Belgen dragen hier de verantwoordelijkheid voor een klein veldhospitaal, de Role 2 Basic om het met een vakterm uit te drukken", verduidelijkt luitenant-kolonel (LtKol) Peter Dumarey. "Onze installatie dient om chirurgie ten velde toe te passen, levens te redden als het ware."

Even verder vinden we een beduidend groter tentenkamp dat onder het bevel valt van de Nederlandse troepen. LtKol Peter Meijer licht toe: "Hier spreken we van een Role 2 Enhanced. Een verzameling van geneeskundige modules, waar we verschillende manieren van medische ondersteuning bieden. Denk maar aan intensieve zorgen, een apotheek of sterilisatieruimtes."

Het laatste woord van de dag is aan LtKol Meijer. "Het resultaat dat je hier ziet, spreekt voor zich. Ik kan het in één woord samenvatten: voortreffelijk."