-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

België en Frankrijk willen samen voertuigen ontwikkelen

België en Frankrijk willen samen voertuigen ontwikkelen

 

Defensieminister Steven Vandeput en zijn Franse collega Florence Parly hebben bevestigd dat ze willen samenwerken om de motorvoertuigen van beide legers te vervangen. Daarvoor ondertekenden ze op donderdag 29 juni een intentieverklaring op de Franse ambassade in Brussel.

De ministerraad gaf op 22 juni al groen licht aan het voorstel van minister Vandeput om samen met Frankrijk een project op te starten om de gemotoriseerde capaciteit van Defensie te vernieuwen. De eenheden die momenteel werken met Piranha- en Dingo-voertuigen, worden tussen 2025 en 2030 uitgerust met lichte en middelzware versies van een gezamenlijk ontwikkeld gemotoriseerd platform. De middelzware Piranha’s worden vervangen door zestig Jaguar-voertuigen. De huidige lichte Dingo-voertuigen worden op termijn vervangen door 417 Griffon-voertuigen. Met een totaal kostenplaatje van 1,1 miljard euro is dit meteen het grootste investeringsprogramma voor de Landcomponent uit de Strategische Visie voor Defensie.

Op 30 juni stemde de ministerraad ook in met het voorstel van minister Vandeput om 199 Light Troop Transport Vehicles (LTTV) aan te kopen. Die zullen de huidige Unimog-vrachtwagens vervangen van de toekomstige Special Operation Forces (SOF) en de paracommando’s, die hen zullen ondersteunen. Zo kunnen de SOF snel, autonoom en flexibel ingezet worden.

Samen met de voertuigen zal Defensie bijhorende missiemodules en (wapen)systemen aankopen voor een kostprijs van 63,3 miljoen euro. De levering is gepland vanaf 2019 tot en met 2021.