-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

België blijft bijdragen aan de VN

België blijft bijdragen aan de VN

 

Sinds 1948 vieren de Verenigde Naties op 24 oktober de Dag van de VN. Op die dag in 1945 werd het VN-handvest van kracht. Defensie organiseerde op 24 oktober in de kazerne van Heverlee een persconferentie om zijn bijdrage in het licht te zetten.

Veruit de grootste bijdrage aan de VN levert Defensie momenteel aan de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA), de VN-vredesmissie die in Mali het land stabiliseert en het politieke proces begeleidt. De Belgische generaal-majoor Jean-Paul Deconinck was force commander van MINUSMA van 2 april 2017 tot 2 oktober 2018.

Maar de Belgische bijdrage aan MINUSMA stopte niet bij het leveren van de militaire commandant. Van 1 maart tot 30 juni opereerden twee Belgische NH90-helikopters in Mali. Vanop de VN-basis in de noordoostelijke stad Gao voerden de tactical transport helicopters medische evacuaties, transport-, en escorte-opdrachten uit. Dat deden ze met een detachement van ongeveer vijftig militairen, hoofdzakelijk afkomstig van de 1 Wing uit Bevekom.

Ook de 15 Wing Luchttransport wordt ingezet voor MINUSMA. Van 14 mei 2018 tot 15 mei 2019 heeft de eenheid een C-130-transportvliegtuig in Bamako, de hoofdstad van Mali. Zes dagen op zeven vervoert het daar onder andere vracht en passagiers en voert het verkenningsvluchten en tactische opdrachten uit. Tot nu toe heeft de C-130 al bijna vijfhonderd ton vracht en 3180 passagiers vervoerd, goed voor 280 vlieguren.

De grootste bijdrage aan MINUSMA komt van het Bataljon Jagers te Paard. Vanaf volgende week worden ongeveer vijftig militairen ingezet voor een multi-sensordetachement bij de Duitse Intelligence, Surveilance and Reconaissence (ISR) taskforce in Gao. Met hun volledige gamma aan sensoren zullen ze er accurate en tijdsgevoelige inlichtingen leveren aan de militaire commandant van MINUSMA. Hun opdracht loopt al zeker tot augustus 2019.