-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgen in Libanon ontvangen VN-medaille

Belgen in Libanon ontvangen VN-medaille

 

Op 10 oktober werden de Belgische militairen van het detachement BELUFIL 24 gedecoreerd met de VN-medaille tijdens een parade in het kamp 2-45 van AT-Tiri. 

De parade werd voorgezeten door de Belgische ambassadeur in Libanon Alex Lenaerts, en Imran Riza, vervangend chef en directeur van burgerlijke en politieke zaken voor de VN-missie in Libanon.

Tijdens de parade werden 69 personen van het detachement , waaronder 2 Luxemburgse militairen, geëerd voor een ononderbroken opdracht van 90 dagen onder VN-mandaat. Van hen kregen 56 militairen voor het eerst een medaille, 10 kregen de medaille voor een opdracht van meer dan 365 dagen en 3 van hen voor 548 dagen in VN-opdracht.

UNIFIL-vertegenwoordiger Imran Riza dankte het Belgisch-Luxemburgse detachement en feliciteerde hen voor het voortreffelijke werk. Hij benadrukte in zijn toespraak de professionele houding, de fierheid en het doorzettingsvermogen van elk lid van het detachement BELUFIL 24.

Hij herinnerde de mensen er ook aan dat België, sinds zijn aankomst in Libanon in 2006, in een eerste fase mee geholpen heeft aan het vrijmaken van 1,77 vierkante kilometer in het zuiden van Libanon. Daarbij neutraliseerden onze militairen meer dan 14.000 stuks clustermunitie en mijnen.

In een tweede fase hebben ze tijdens ontmijningswerken langs de befaamde Blue Line meer dan 10.000 vierkante meter ontmijnd en ongeveer 500 mijnen onschadelijk gemaakt. Zo hielpen ze de zogenaamde blue points te creëren die de scheidingslijn tussen Libanon en Israël afbakenen. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met de lokale burgerlijke overheden, het Libanese leger en andere contingenten van UNIFIL.

Het is voor elke deelnemer dan ook een eer om de VN-medaille te ontvangen, als teken van waardering voor het waardevolle werk dat ze hier succesvol hebben uitgevoerd.