-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgen in Estland halfweg inzetperiode

Belgen in Estland halfweg inzetperiode

 

Een Belgische compagnie onder leiding van het Bataljon Ardense Jagers maakt nog altijd deel uit van de NATO battle group in Estland. Tijdens de opdracht enhanced Forward Presence werken ze er samen met Estse en Britse collega's.

Sinds begin januari 2019 neemt de Belgische compagnie in Estland deel aan de NAVO-opdracht enhanced Forward Presence, de versterkte aanwezigheid van NAVO-troepen bij de Russische grenzen. De eFP battle group in Estland opereert vanuit de noordelijke stad Tapa, ongeveer honderd kilometer ten oosten van de hoofdstad Talinn. Verder zijn er ook eFP-grondtroepen in Letland, Litouwen en Polen.

Het Bataljon Ardense Jagers uit Marche-en-Famenne neemt met ongeveer 150 mensen de hoofdmoot van de compagnie voor zijn rekening. Zij krijgen steun van het 11 Bataljon Genie uit Burcht, het Bataljon Artillerie uit Brasschaat, de 4 Groep CIS en het 3 Element voor Medische Interventie uit Marche-en-Famenne en het 18 Bataljon Logistiek uit Leopoldsburg. Alles samen goed voor 265 Belgische militairen.

De inzetperiode is nu ongeveer halfweg. "Het tussentijdse rapport blijkt hoofdzakelijk positief", klinkt het op alle niveaus. "We hebben meermaals offensieve en defensieve operaties geoefend bij temperaturen tot min 25 graden. Met steun van de partnerlanden hebben we nieuwe competenties en procedures aangeleerd die we in België niet vaak trainen."

Nu moeten de Belgen hun steunelementen volledig in de battle group integreren. Zo kunnen ze eind april als een goed geoliede machine deelnemen aan de oefening Spring Storm. Dan zal blijken in hoeverre ze het doel van operationele samenwerking met de partnerlanden hebben behaald. Om de voortgang in de trainingen op elkaar af te stemmen en de lessen eruit verder uit te werken, werken liaisonofficieren van alle landen constant samen.

Na de oefening Spring Storm keert het Belgische detachement begin mei terug naar huis. Een compagnie van het Franse Vreemdelingenlegioen, gesteund door een tankeskadron, neemt dan hun aanwezigheid in de Estse battle group over.