-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgen coachen Malinese operatiecentrum

Belgen coachen Malinese operatiecentrum

 

Een Belgisch militair team heeft de Malinese strijdkrachten geholpen om hun operatiecentrum (Centre Opérationnel Interarmées: COIA) te moderniseren. Daarvoor reisde het contactteam van 10 tot 21 december naar de hoofdstad Bamako en naar Sevare, in het centrum van het land.

Het contactteam moest in de eerste plaats onderzoeken hoeveel Belgische onderrichters er nodig zijn om binnenkort de cursus 'Conseil Supérieur des Centres Opérationnels' (CSCO) te geven. Met die cursus zullen ze het Malinese personeel van het operatiecentrum opleiden en zo de leiding over de militaire operaties in Mali verbeteren. Daarnaast heeft het team met de Malinese militairen de werking van het operatiecentrum bijgestuurd. Dat gebruiksconcept zal de basis vormen voor de cursus in februari. Ten derde heeft een Belgische informaticaspecialist de technische mogelijkheden van het operatiecentrum onderzocht. Het COIA zal de nodige hard- en software krijgen om tijdens operaties contact te houden met alle Malinese officieren op het grondgebied. Zo zal de commandant van de Malinese strijdkrachten zijn troepen kunnen bevelen en opvolgen.

Het contactteam heeft tijdens zijn verblijf zeer nauw samengewerkt met Duitse en Franse adviserende officieren van de Europese trainingsmissie in Mali. Zij werken bij de Advisory Task Force (ATF) van de EUTM. Daarnaast werkten ze samen met Malinese officieren op het hoofdkwartier in Bamako en voerden een verkenning uit in Sevare, in het centrum van het land. Daar bevinden zich een commandopost van de G5 Sahel (het coördinatiecentrum voor regionale veiligheid en ontwikkeling) en een van de 6de militaire regio van de Malinese strijdkrachten. Tot slot begonnen ze met de voorbereiding van de cursus 'Conseil Supérieur des Centres Opérationnels', zodat de Belgische onderrichters binnenkort optimaal kunnen starten.