-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bataljon Jagers te Paard traint voor EUBG

Bataljon Jagers te Paard traint voor EUBG

 

Het Bataljon Jagers te Paard uit Heverlee voert sinds 2 april in de provincie Luxemburg een grootschalige oefening uit, getiteld Yellow Lion. Met meer dan 400 militairen en 100 voertuigen is de oefening een voorbereiding op hun deelname aan de European Union Battle Group, in de tweede helft van 2014.

“Het doel van de oefening is om onze manschappen voor te bereiden op hun deelname aan de EUBG, voor de slotoefening Quick Lion in juni”, legt luitenant-kolonel Jan Abts uit, de korpscommandant van het Bataljon Jagers te Paard.

“Om onze opdracht goed uit te voeren, hebben we twee pelotons met Pandur-pantserwagens en een peloton ‘voltigeurs’ ontplooid. Ons verkenningseskadron is versterkt met een Luxemburgse verkenningscompagnie.” Het 80 Unmanned Aerial Vehicle Squadron uit Florennes neemt ook deel aan de oefening om luchtbeelden te leveren van wat er op de grond gebeurt. Tot slot is het bataljon aangevuld met elementen van het 1/3 Bataljon Lansiers uit Marche-en-Famenne en de Information Operations Group uit Heverlee.

“Het scenario is gebaseerd op wat we zullen gebruiken voor andere voorbereidende oefeningen voor de EUBG”, gaat luitenant-kolonel Abts verder. “We bevinden ons zogezegd in de provincie Marchon van Blueland. Het land wordt verscheurd door interne conflicten. De EUBG moet tussenbeide komen om een veilige omgeving te creëren, in de provincie Marchon en de rest van het land.”

De oefening eindigt op 9 april, maar luitenant-kolonel Abts trekt al conclusies na vijf dagen op het terrein: “We hebben het beoogde doel bereikt, ondanks enkele problemen in verband met de operationaliteit van onze voertuigen. Maar er was geen enkel zwaar incident en we hebben de opdrachten correct kunnen uitvoeren. Ik ben dus tevreden over het goede verloop van Yellow Lion.”