-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Baltic Piranha, meer dan tactiek alleen

Baltic Piranha, meer dan tactiek alleen

 

In Litouwen scherpen zo'n 350 Belgische militairen hun tactische vaardigheden aan tijdens de oefening Baltic Piranha, samen met Amerikaanse en Litouwse troepen. Op 5 oktober ging de oefeninghaar tweede fase in. Die dag startte namelijk de terreinoefening Vytis Tiger.

Tactiek is zeker niet de enige focus tijdens de militaire oefening Baltic Piranha. Zeker zo belangrijk is de solidariteit die België toont met de Baltische NAVO-staten: Estland, Letland en Litouwen. Door samen te trainen met hun Litouwse collega's smeden de militairen, voornamelijk van het 1/3 Bataljon Lansiers, en Defensie hechtere banden tussen de landen. Dat beïnvloedt ook de manier van trainen. Naast de tactiek is er immers veel aandacht voor het contact met de plaatselijke bevolking en lokale militairen.

Op maandag 10 oktober stond er bijvoorbeeld een ontmoeting met lokale autoriteiten op het programma. De Belgische militairen kregen het bezoek van Vytenis Tomkus, de burgemeester van Kaišiadorys, een stad met zo'n negenduizend inwoners in de buurt van hun oefenterreinen. "Ik ben zeer blij dat de Belgische militairen hier in Litouwen zijn", vertelt de burgemeester na de vergadering. "We zijn beide leden van een sterke NAVO en het is voor ons erg belangrijk dat we dergelijke steun krijgen. Ook mijn inwoners zijn blij met de aanwezigheid van de Belgische soldaten."

Ook de steuneenheden werken mee aan een nauwere band met hun Litouwse collega's. De 34 militairen van het 4 Bataljon Genie uit Amay stelden bijvoorbeeld hun materiaal voor aan de Litouwse genie en leerden op hun beurt het Litouwse materiaal en hun technieken kennen.

De terreinoefening Vytis Tiger duurt nog tot 18 oktober. Veel rust krijgen de Belgische militairen echter niet. Op 21 oktober beginnen ze al aan hun tweede en laatste terreinoefening in Litouwen: Strong Shield, die duurt tot 23 oktober.