-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Baltic Piranha gaat haar laatste week in

Baltic Piranha gaat haar laatste week in

 

In Litouwen loopt de NAVO-oefening Baltic Piranha stilaan op haar einde. Volgende week, op 26 oktober, beginnen de ongeveer 350 Belgische militairen aan hun terugreis naar België. Tot dan staat hen echter nog een intensief programma te wachten.

De militairen van het 1/3 Bataljon Lansiers en zijn steuneenheden hebben net de terreinoefening Vytis Tiger achter de rug. Op 20 oktober beginnen ze aan een tweede terreinoefening: Strong Shield.

De organisatie van Vytis Tiger lag volledig in handen van België. Dat is niet het geval voor Strong Shield. "Het laatste deel van de missie Baltic Piranha 2016 organiseren de Litouwers zelf", zegt Philippe, korpscommandant van het 1/3 Bataljon Lansiers. "Tijdens die terreinoefening zijn de Belgen deelnemers. Het zijn de Litouwers die het manoeuvre leiden en wij voeren samen met Litouwse eenheden de opdrachten uit die we van hen krijgen."

"Missies zoals Baltic Piranha zijn zeer belangrijk, cruciaal zelfs", gaat de korpscommandant verder. "Niet alleen omdat we de kans krijgen om met bondgenoten samen te werken, maar ook omdat we hier gevechten met een hoge intensiteit kunnen trainen. Daarnaast laat het ons toe om al onze middelen tegelijkertijd in te zetten: alle soorten voertuigen en bewapening."

Dergelijke missies worden echter zeldzamer. De militairen van het 1/3 Bataljon Lansiers zullen dit jaar in totaal bijna dertig weken ingezet zijn voor operatie Vigilant Guardian, waarbij ze het Belgische grondgebied beschermen. Zo blijft er niet veel tijd over om te trainen en dat heeft gevolgen.

"We zien ten eerste dat het trainingsniveau van de manschappen de laatste tijd gedaald is", legt Philippe uit. "Daarom besteden we tijdens missies als Baltic Piranha extra aandacht aan training om weer op een correct professioneel niveau te komen. Daarnaast is Vigilant Guardian ook belastend voor de families van onze militairen. Ze zijn dertig weken weg van huis. Daarbovenop proberen we ook nog een minimum aan trainingen te houden. Dat is ook zwaar voor de mannen, vrouwen en kinderen thuis."