-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Back-ups en updates: je eigen cyberdefensie

Back-ups en updates: je eigen cyberdefensie

 

Met een nieuwe campagne rond cyberveiligheid wil de Belgische Cyber Security Coalition elke internetgebruiker aansporen om regelmatig back-ups te maken en updates uit te voeren. Heel de maand oktober kom je daarover meer te weten tijdens radiospotjes en op de sociale media. Op de campagnewebsite kan je testen hoe het met jouw digitale gezondheid staat.

Op 12 mei 2017 infecteerde het gijzelvirus WannaCry wereldwijd systemen met een ongeziene snelheid: meer dan 300.000 toestellen in 150 landen. Het virus kon zo snel en hard toeslaan door gebruik te maken van een bekende kwetsbaarheid in IT-systemen.

Ransomware is een gijzelvirus dat je toestel en bestanden gijzelt en losgeld vraagt. De slachtoffers van Wannacry werden verplicht te betalen om hun gegevens terug te krijgen. Wie van zijn gegevens echter al op voorhand een back-up had gemaakt, kon de schade aanzienlijk beperken zonder losgeld te betalen.

De risico's beperken kan dus eigenlijk heel eenvoudig. Uit onderzoek blijkt echter dat het niet zo goed gesteld is met onze digitale gezondheid. Daarom lanceert het Centre for Cybersecurity Belgium (CCB) de digitalegezondheidsindex. Daarmee kan je eenvoudig uitzoeken hoe het met zijn digitale gezondheid staat. Heb je nog werkpuntjes, dan ontvang je tips op maat om je digitale gezondheid te boosten.