-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

B-Hunters al 5.000 uren in de lucht

B-Hunters al 5.000 uren in de lucht

 

De onbemande vliegtuigen of UAV’s van het 80 UAV Squadron uit Florennes hebben samen al 5.000 uren gevlogen. Dat werd op dinsdag 3 mei gevierd met de lancering van een toestel vanop de basis in Brasschaat. Minister van Defensie belast met Ambtenarenzaken Steven Vandeput woonde het evenement bij.

De B-Hunters voeren momenteel observatievluchten uit boven het havengebied van Antwerpen. Ze doen dat voor operatie Vigilant Guardian, in steun van de federale politie. Met de informatie van de B-Hunters kan de politie het enorme havengebied in het oog te houden zonder veel tijd te verliezen aan patrouilles.

Tijdens de vlucht stuurt een grondstation op de basis de UAV aan. Hier verzamelen ze de beelden die het toestel doorstuurt. De thermische camera registreert elke beweging in het gebied waarboven het toestel vliegt, zowel overdag als bij nacht.

De B-Hunter-toestellen vliegen sinds 2002 in Belgische dienst en hebben al meermaals hun waarde bewezen, in binnen- en buitenland. Ze voerden observatievluchten uit tijdens operaties van de Europese Unie in Congo en Bosnië. In eigen land sporen ze scheepsvervuiling op de Noordzee op en helpen ze bosbeheerders met hun taken.