-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Avontuur en kameraadschap bij de Marine

Avontuur en kameraadschap bij de Marine

 

Dat de Marine als onderdeel van Defensie wereldwijd zorgt voor de veiligheid op zee was al geweten. Misschien een evidentie, maar niet voor de twintigjarige tweede meester Aaron Samson.

Sinds zijn jeugd is Aaron gefascineerd door het leven op zee. Op zijn twaalfde startte hij met een opleiding aan de scheepvaartschool Cenflumarin. Die eigentijdse school bood hem een nautische opleiding aan waar hij in groep leerde werken en vooral zijn verantwoordelijkheid leerde opnemen tijdens zijn opleidingsperiodes aan boord, in een maritieme omgeving en in de samenleving. Tijdens die middelbare opleiding deed hij de nodige kennis en vaardigheden op om zich klaar te stomen voor het echte leven op zee.

Dat de Marine leuke kansen bood, wist Aaron al van zijn inschepingen op het marinezeilschip Zénobe Gramme. Zijn besluit stond vast: hij zou aan boord van een marineschip varen. Uiteindelijk stelde hij zich kandidaat als onderofficier bij de Marine en nu, twee jaar later, heeft hij bijna de ganse vloot afgeschuimd, want hij is gewoon een fan van de Marine. De wereld zien, de variatie, schietoefeningen en werken in groep vindt hij gewoon de max. Bovendien verkoos hij de Marine boven de koopvaardij, ook omwille van de doorstromingsmogelijkheden bij de Marine.

Tijdens zijn militaire en technische opleiding in Saffraanberg kreeg Aaron meer dan de smaak te pakken. In afwachting van zijn cursus techniek scheepte hij in op het logistiek steunschip A960 Godetia, het fregat F931 Louise-Marie en verschillende mijnenjagers. Tijdens elke inleefstage van drie weken kon hij de diverse departementen aan boord ontdekken en de vaste bemanning daadwerkelijk helpen. Hij werd telkens goed opgevangen door de ervaren zeebonken en kijkt nu al uit naar zijn volgende inschepingen.

Het enige dat hij niet zo leuk vindt zijn de last minute changes, maar daar zal hij wel mee leren leven. Nu droomt hij ervan om deel te nemen aan het examen voor sociale promotie om wie weet die jongensdroom te vervullen: kapitein worden van een marineschip. Zijn loopbaan staat alvast in de sterren geschreven, met twee slagwoorden: avontuur en kameraadschap.