-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Aviation Days op de vliegbasis van Florennes

Aviation Days op de vliegbasis van Florennes

 

In het weekend van 22 en 23 juni organiseerde de vliegbasis van Florennes de Aviation Days. De gelegenheid om de Luchtcomponent en zijn technische beroepen te ontdekken, samen met tal van luchtvaartliefhebbers.

De vliegbasis van Florennes en het burgervliegveld van Cerfontaine openden samen hun deuren om het grote publiek de wereld van de luchtvaart te laten ontdekken. “Met de Aviation Days willen we de wereld van de luchtvaart toegankelijker maken”, vertelt kolonel vlieger Polome, de basiscommandant van Florennes. “Heel wat mensen zijn gepassioneerd door de luchtvaart maar het is niet altijd even gemakkelijk om in die wereld door te dringen. Tijdens de Aviation Days kan iedereen de militaire en burgerluchtvaart ontdekken, en dat is veel meer dan de piloot en zijn vliegtuig.”

“Met dit evenement willen we ook onze verbondenheid met de regio benadrukken,” gaat de basiscommandant verder, “enerzijds door samen te werken met het burgervliegveld van Cerfontaine en anderzijds door ons te beperken tot de Luchtcomponent. De Aviation Days is geen internationale meeting. Hier is alles Belgisch en alle activiteiten zijn gratis.”

Tijdens de Aviation Days waren er tal van activiteiten zoals een klimmuur, springkasteel, stands om de vliegtuigen van dichtbij te bekijken of zelfs op de stoel van de piloot plaats te nemen. Je kon er ook de luchtcadetten van dichtbij ontmoeten.

Elk jaar laat de basis zich van een meer ongewone kant zien. Dit jaar kon je de Zone Gamma bezoeken: een overblijfsel van de Koude Oorlog. In dit deel van de basis kon je de opslagbunker voor Amerikaanse kruisraketten bezoeken. Een expositie legde de werking uit van die zone, waar tot begin jaren ’90 permanent Amerikaanse militairen werkten.

Tussen de vele activiteiten waren er ook demonstraties van een F-16, een A109-helikopter en het demonstratieteam Red Devils, die in hun Marchetti-vliegtuigen op veel bijval konden rekenen.

Bij de stand van de Royal Belgian Defence Aeroclub kon je ook meedoen aan een luchtdoop. “Onze club telt een zeventigtal leden”, vertelt clublid Marc, net in opleiding tot piloot. “Onze vzw heeft vier toestellen. Op een dag zoals vandaag delen wij onze passie graag met de bezoekers.”