-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Artsen en verplegers naar Kandahar

Artsen en verplegers naar Kandahar

 

Tussen mei en september 2013 zet de Medische Component vier artsen en tien verpleegkundigen in in het militair ziekenhuis van Kandahar. De regering besliste vorig jaar al over hun inzet. Vorige week maandag vertrok het medisch personeel (drie artsen en vijf verpleegkundigen) effectief. De operatie kreeg de naam Green Skander.

Op de NAVO-basis van Kandahar, in het zuiden van Afghanistan, werken 30.000 manschappen. Het hospitaal met de naam KAF Role 3 bevindt zich vlak bij de landingsbaan en telt 300 medewerkers uit verschillende landen. Van mei tot en met augustus zijn de operaties het meest intens en kan het hospitaal de hulp gebruiken. Ons land stuurt nu al twee opeenvolgende jaren een versterking in personeel in diezelfde periode.

Defensie heeft er zelf alle baat bij om de competenties van zijn medisch-technisch korps scherp te houden. "Het werk in een Role 3 is zowel een verrijking als een beproeving op mentaal en op technisch vlak", schrijft geneesheer-majoor Bart Vanderheyden in zijn publicatie 'Oorlogschirurgie in Afghanistan'. Een Role 3-hospitaal kan je vergelijken met een goed uitgebouwd ziekenhuis in het Westen. "Op zes weken tijd opereert een chirurg gemakkelijk een tweehonderdtal gewonden. Je doet hier op korte tijd heel veel ervaring op. Het werkritme is hoog. Je wordt opgeroepen in een bepaalde volgorde die elke dag wijzigt, maar niet zelden is iedereen tegelijkertijd in de weer. Je hebt nooit een dag vrij."

Het hospitaal behandelt niet alleen de militairen van de internationale troepen, maar ook de Afghaanse bevolking, waarvan sommigen binnenkomen met zowel oorlogswonden als verwondingen door ontplofte tuigen. "Per dag bieden zich gemiddeld zeven gewonden aan", gaat geneesheer-majoor Bart Vanderheyden verder in zijn publicatie. "Dat zijn meestal slachtoffers van een geïmproviseerd springtuig (IED of improvised explosive device), gemiddeld vier per dag. De letsels en de ernst van de verwondingen zijn zeer variabel."

Het Belgisch medisch personeel zal in Kandahar een beurtrol uitvoeren van telkens twee maanden. De eerste groep vertrok al op maandag 13 mei 2013. Vorig jaar behandelden onze artsen en verplegers ongeveer 200 patiënten in dit veldhospitaal.