-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Ardense Jagers op het Franse defilé van 14 juli

Ardense Jagers op het Franse defilé van 14 juli

 

Van 6 tot 16 juli was een delegatie van negentien Ardense Jagers in Frankrijk om deel te nemen aan het militaire defilé van 14 juli. Met die pr-operatie willen ze gestalte geven aan de groeiende toenadering tussen de Belgische Gemotoriseerde Brigade en de Franse 7 Brigade Blindée.

Op 16 maart had generaal-majoor Marc Thys, de commandant van de Landcomponent, een brief ontvangen van generaal Jean-Marc Bosser, de stafchef van het Franse Armée de Terre. Die stelde voor dat een Belgisch detachement zou deelnemen aan de Franse nationale feestdag, om zo de verbroedering tussen de eenheden van de Gemotoriseerde Brigade en de 7 Brigade Blindée in de kijker te zetten.

Het Bataljon Ardense Jagers kreeg die opdracht. Negentien militairen, vijf Piranha-infanterievoertuigen en een Piranha- bergingsvoertuig vertrokken op 6 juli naar Parijs.

Het Belgische detachement werd opgenomen in het contingent van ongeveer 4.000 Franse militairen die aan het defilé deelnamen. Om er helemaal klaar voor te zijn, voerden de gemotoriseerde troepen elf repetities uit op een militair vliegveld in de buurt van Parijs.

Op 12 juli, na de laatste repetitie, verzamelden de Ardense Jagers zich rond hun voertuigen, net als hun Franse collega's. In hun blauwe overal poetsten ze die weer helemaal op. "We hebben schoensmeer van het Franse leger gekregen voor de wielen van onze voertuigen", vertelt 1ste soldaat Alexandre. Hij is operator van de telegeleide wapens op de Piranha en al vier en een half jaar bij Defensie. "We logeren in grote tenten, opgezet in vliegtuighangars. Ik heb al erger gekend, en de sfeer is uitstekend. We zijn hier op uitnodiging en dat hebben we al van bij het onthaal gevoeld."

Op zaterdag 14 juli om twee uur 's ochtends begonnen de eerste deelnemers aan het defilé zich klaar te maken. Tussen halfzeven en acht uur stelden de gemotoriseerde colonnes zich op op de Avenue des Champs-Élysées. Na de luchtmacht, de troepen te voet en de helikopters kwamen de gemotoriseerde troepen aan de beurt. Die reden daarna naar de wijk Invalides, waar ze demonstratiestands opbouwden om zich aan de Franse bevolking te tonen.

Het bataljon heeft deze vertegenwoordiging van de Gemotoriseerde Brigade aangegrepen om zich bekend te maken bij de Franse eenheden door middel van een perfect defilé, een voorbeeldige attitude en een mooie pr-operatie.