-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Antwerpen opnieuw ‘bevrijd’

Antwerpen opnieuw ‘bevrijd’

 

De Bevrijdingscolonne Noord deed op 7 en 8 september Antwerpen aan. Ook in die stad herdachten ze 75 jaar bevrijding met static shows, ceremonieën en een heus ‘Bevrijdingsbal’.

Van september tot november 1944 woedde de Slag om de Schelde. In het voorbije weekend van 7 en 8 september herbeleefde de Bevrijdingscolonne Noord, een initiatief van Defensie en het War Heritage Institute, de intocht in de stad. De colonne van historische en moderne voertuigen volgde daarbij dezelfde weg als de bevrijders in 1944.

Brandpunt van de activiteiten waren de Scheldekaaien, waar een heus ‘Defensiedorp’ opgebouwd was, en verschillende locaties in de buurt. Zo was de Groenplaats het toneel van een heus Bevrijdingsbal, volledig in de sfeer van toen.

Daarmee gaat de Bevrijdingscolonne Noord de laatste fase van haar tocht in. Van Antwerpen rijden ze dinsdag naar de stad Geel. Daar is de colonne op woensdag te bewonderen met een static show enmilitaire demonstraties. De historische voertuigen, waarvan er enkele zelfs tijdens de Bevrijding in dienst waren, rijden op donderdag nog verder naar Leopoldsburg voor een afsluitende herdenkingsplechtigheid.

Hou voor precieze informatie deze websites in de gaten:

Facebook pagina: Defensie – La Défense – Belgian Defence

https://belgiumremembers44-45.be/

https://www.mil.be/nl/artikel/bevrijdingscolonne-noord-van-dag-tot-dag

https://www.mil.be/fr/article/liberation-colonne-nord-de-jour-en-jour