-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Antonov brengt Belgische helikopters naar Mali

Antonov brengt Belgische helikopters naar Mali

 

Voor de tweede keer in evenveel jaren landde er op maandag 5 februari een Antonov-vliegtuig op de vliegbasis van Bevekom. Dat toestel, een van de grootste transportvliegtuigen ter wereld, brengt twee Belgische NH90-helikopters naar Mali. Daar zullen ze minstens vier maanden lang deelnemen aan de VN-missie MINUSMA.

Om de toestellen naar Mali te vliegen, doet Defensie beroep op een Antonov An-124-100 transportvliegtuig van het Russische bedrijf Volga-Dnepr. De chartering van dat toestel gebeurde via het SALIS-programma (Strategic Airlift Interim Solution) van de NAVO. Via dat programma vangt de NAVO het tekort aan strategische transporttoestellen op totdat de nieuwe, al bestelde, A400M toestellen worden geleverd. Ook in de Belgische C-130-vliegtuigen past bijvoorbeeld geen NH90-helikopter.

Met de helikopters zelf tot in Mali vliegen is evenmin een optie. De afstand is te groot en de reis zou teveel vlieguren kosten, uren die de helikopters niet meer kunnen vliegen tijdens de operatie waarvoor ze eigenlijk ingezet worden. Het kostenplaatje aan onderhoud en herstellingen zou bovendien te groot zijn.

De toestellen kwamen op 5 februari aan in Bamako, de hoofdstad van Mali, samen met twaalf monteurs die met dezelfde Antonov de reis maakten. Daar zullen ze op drie dagen tijd de NH90’s opnieuw klaar maken voor inzet. Samen met de rest van het Belgische detachement, zo’n vijftig militairen in totaal, zou op 9 februari alles en iedereen klaar moeten zijn om naar het eigenlijke operatieterrein te vertrekken.

In Mali zullen de Belgische helikopters voornamelijk troepen en gewonden vervoeren. Dat doen ze vanuit Gao, in het noordoosten van het land. Ze werken er binnen een Duits detachement dat al ter plaatse is.

Voor de NH90’s is het niet de eerste keer in Afrika: eind vorig jaar namen ze al deel aan de oefening Tropical Storm in Gabon. Het is wel de eerste keer dat ze tijdens een operatie worden ingezet.