-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Amerikanen slaan weer legermateriaal op in België

Amerikanen slaan weer legermateriaal op in België

 

Het Amerikaanse leger gaat opnieuw militair materieel stockeren in de kazerne van Zutendaal. Daar bewaart Defensie momenteel het legerarchief en vernietigt het overtollige munitie. Op dinsdag 21 november heeft minister van Defensie Steven Vandeput dat nieuwe Amerikaanse depot officieel geopend.

Na de annexatie van de Krim en de meer gespannen relatie met Rusland, besloot het Amerikaanse leger om weer militair materieel in Europa op te slaan. Dit om zich in geval van nood sneller in Oost-Europa te kunnen ontplooien.

In de kazerne van Zutendaal kunnen de Amerikanen gebruikmaken van vijftien loodsen, goed voor in totaal 53.000 vierkante meter opslagruimte. Daarnaast is er nog 65.000 vierkante meter extra opslagruimte in openlucht. Al die ruimte dient voornamelijk voor het opslaan van zwaar materiaal zoals tanks, vrachtwagens en munitie.

Het Amerikaanse leger vroeg al in midden 2015 aan België, Nederland en Duitsland of ze kazernes ter beschikking konden stellen om materieel op te slaan. Duitsland antwoordde positief, met een opslagplaats in Dülmen. De Nederlanders stelden een kazerne ter beschikking in Eygelshoven. Nu kan het Amerikaanse materieel dus ook officieel terecht in Zutendaal. De toegewezen loodsen en ruimtes zouden vanaf 1 mei 2018 volledig operationeel moeten zijn.