-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Amerikaanse helikopters op Belgische bodem

Amerikaanse helikopters op Belgische bodem

 

In Zeebrugge zijn op 15 oktober 48 Amerikaanse militaire helikopters aangekomen. Vervolgens vliegen ze naar Chièvres, waarna ze hun Europese ontplooiingsbasis vervoegen. Dat doen ze in het kader van de missie Atlantic Resolve.

De Chinooks, Apaches en Black Hawks kwamen per boot vanuit Georgia aan in de Marinebasis van Zeebrugge. Ze maken deel uit van een contingent van tachtig helikopters dat in het Oost-Europa ingezet wordt tijdens de missie Atlantic Resolve.

Het is al de vierde keer dat het Amerikaanse leger een beroep doet op Defensie om zijn materieel te ontvangen. De commandant van de provincie West-Vlaanderen, fregatkapitein Philippe De Cock, coördineert het project en benadrukt dat een dergelijke operatie altijd een grote uitdaging met zich meebrengt.

Tientallen militairen gingen aan het werk, waaronder de mannen en vrouwen van de 2 Tactische Wing in Florennes. "Het is een grote coördinatie-oefening met de Amerikanen van de 3rd Combat Aviation Brigade, maar ook met andere spelers zoals de federale politie, de brandweer en de scheepvaartpolitie", preciseert Philippe de Cock. De Belgen moesten niet enkel inspelen op de verzoeken van de Amerikanen, maar ook zorgen voor logement en transport ter plaatse, een beveiligde zone een beveiligingsdetachement.

De steun aan het Amerikaanse leger kadert in de Host Nation Support tussen de NAVO-landen. België engageert zich om logistieke steun te leveren aan de geallieerde troepen die het Belgische territorium doorkruisen. Langs Amerikaanse kant reageren ze enthousiast op de uitstekende Belgische steun en de uitstekende relatie tussen beide legers.

Dit was de vijfde luchtmacht-aflossing in het kader van Atlantic Resolve. Tijdens die operatie versterkt het Amerikaanse leger zijn banden met zijn Europese partners. De brigades worden om de negen maanden vervangen. 1.700 militairen van de 3rd Combat Aviation Brigade van de 3rd Infantry Division uit Fort Stewart in Georgia nemen het nu over van de 1st Combat Aviation Brigade van de 1st Infantry Division uit Fort Riley in Kansas.

De helikopters vertrekken in de loop van volgende week vanuit Zeebrugge naar de luchtbasis van Chièvres. Daarna vervoegen ze hun Europese ontplooiingsbasissen in Duitsland, Polen, Griekenland, Letland en Roemenië.