-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Altijd hogerop

Altijd hogerop

Het 29 Bataljon Logistiek heeft in Luik een wedstrijd muurklimmen georganiseerd voor alle militairen. Een wedstrijd in durf, kracht, lenigheid en concentratie.

De durfals verzamelen op donderdag 13 december 2012 in de klimzaal Gecko Tank. Voor de wedstrijd begint, krijgen de militairen een korte uitleg over de veiligheidsregels en het wedstrijdverloop. Een klimcompetitie verloopt toch net iets anders dan een voetbalwedstrijd. De klimmers zitten per twee in een team. Ze kunnen deelnemen in drie categorieën: beginners, gevorderden en professionals. Elk teamlid moet over drie sporen klimmen, zo snel mogelijk een bel laten rinkelen en een stukje boulderen: een relatief kort technisch spoor dat je klimt zonder touw. In elke discipline krijgt het team punten en het team met de meeste punten wint.

"We proberen deze wedstrijd jaarlijks te organiseren", vertelt eerste sergeant-chef Vincent Babic. "De bedoeling van dit evenement is niet zozeer het competitieve, maar een combinatie van sport en sociaal gebeuren. Ervaren klimmers geven tips aan de anderen. Iedereen kan zijn niveau verbeteren en bijleren."

Ondanks het feit dat klimmen kracht, lenigheid en concentratie vraagt, is het zelden stil in de zaal. "Je kan het, je voet rechts boven op de groene! Jajaja, je bent er bijna." Aanmoedigingen, applaus en gejoel vormen de achtergrondmuziek tijdens het evenement.

"Ik hou van klimmen, omdat het zo'n veelzijdig sport is", vertelt ervaren klimmer Roel Van Ginneken. "Je vindt er aspecten in terug van verschillende sporten." Ook ervaren klimmer Vincent Michotte beaamt dit: "Klimmen is een uitdagende sport. Het is echt een passie geworden."

Op het einde van de dag breekt het grote moment aan en maakt de organisatie de winnaars bekend. De eerste plaats bij de beginners gaat naar het 29 Bataljon Logistiek. Het goud bij de gevorderden is voor de 15 Wing Luchttransport. Bij de professionelen gaat het 3 Bataljon Parachutisten met de overwinning naar huis.