-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Als het vaart, lokt het volk

Als het vaart, lokt het volk

 

Naar schatting 100.000 mensen brachten zondag een bezoek aan de Antwerpse, Gentse, Zeebrugse en Oostendse haven. De Marinecomponent opende de Marinebasis in haar thuishaven Zeebrugge en de mijnenjager M916 Bellis was de grote publiekstrekker in het Antwerpse kattendijkdok.

Het prachtige weer was ook voor de Havendag een meevaller. Zowel in Antwerpen als in Zeebrugge kon de Marine rekenen op veel kijklustigen. In Antwerpen was vooral de mijnenjager M916 Bellis het succesnummer. De loopbrug stond vaak vol met mensen die aan boord wilden. Ze ontdekten er hoe een dergelijk schip eruit ziet, maar vooral wat de mogelijkheden ervan zijn.

In de Marinebasis van Zeebrugge kon men naast de logistieke en technische diensten het nieuwste patrouillevaartuig P901 Castor bezoeken. Net als haar zusterschip P902 Pollux vormt dit polyvalente schip het neusje van de zalm als het om navigatie en observatie gaat. Samen met onze partners van de Kustwacht verzekeren ze zeven dagen op zeven de veiligheid op de Noordzee.

Tijdens de vijfde Vlaamse Havendag werd de nadruk gelegd op de werkgelegenheid in de haven, want een op tien jobs in Vlaanderen heeft rechtstreeks of onrechtstreeks een band met een haven. Samen zijn de havens goed voor een toegevoegde waarde van 27 miljard euro.