-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Alles in goede banen leiden

Alles in goede banen leiden

 

De Movement Control Group (MCG in de spreektaal) coördineert en controleert al de bewegingen van militair personeel en materieel langs de baan, het spoor, de binnenwateren maar ook tijdens zee- en luchthavenoperaties in binnen- en buitenland. De MCG telt een tiental reservemilitairen die de militaire bewegingen mee in goede banen helpen leiden, onder hen adjudant-chef Werner Roelandt en adjudant Eddy Vanden Abeele. Wie beweert dat een job in de burgerij niet te rijmen valt met het statuut van reservemilitair heeft het verkeerd voor. Ziehier hun insteek.

“In het gewone leven werk ik voor een transportbedrijf in Heist-op-den-Berg”, zegt adjudant Eddy Vanden Abeele. “Daar ben ik coördinator voor alle transporten voor de regio Wallonië. Ons bedrijf is gespecialiseerd in uitzonderlijk vervoer. Dagelijks doorkruisen onze diepladers, opleggers en open wagens heel Europa. Ik heb heel wat ervaring in de transportwereld. Het plannen, coördineren en controleren van transporten is mijn ding. Ik kan mij dan ook volledig uitleven bij de MCG. Nadat ik in 1993 het actieve kader verliet, werd ik automatisch in het reservekader opgenomen en toegewezen aan het 14de Artilleriebataljon. Later ben ik als magazijnier verzeild geraakt in het Distributiecentrum Wisselstukken in Berlaar. Op mijn vraag om actiever te kunnen betrokken worden in een operationele eenheid, werd mijn overplaatsing naar de MCG toegestaan. Mijn functie als officier railtransport en movement control (RTO/MovCon) past me dan ook perfect.”

Met kennis van zaken
“We controleren de bewegingen langs de baan”, voegt adjudant-chef Werner Roelandt er aan toe. “Een van onze specialiteiten in de eenheid is colonnes opvolgen en zorgen dat alles op tijd en volgens de verplaatsingsschema’s verloopt. Dit vergt een permanente communicatie met diverse instanties zoals onze MP’s, de lokale politie en de betrokken eenheden. Als reservemilitair gesproten uit de lichting van 1987 was ik eerst ingedeeld bij een territoriaal Linieregiment, behorend tot de provinciestaf van Oost-Vlaanderen. Omdat ik in de burgerij bij de Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn werk, hebben de diensten van de Directie Nationale Reserve mij in 2011 overgeplaatst naar de MCG.”

Vlot ingeschakeld
“Het is voor ons als reservemilitair noodzakelijk om tijdig op de hoogte te zijn van de activiteiten van de eenheid”, zegt adjudant Eddy Vanden Abeele. “We proberen ons zo goed mogelijk vrij te maken om aan de geplande oefeningen of zendingen deel te nemen. Ik kan me wel flexibel opstellen en mij gemakkelijk voor enkele dagen vrijmaken.”

“We zijn goed geïntegreerd”, vult adjudant-chef Werner Roelandt aan. “We zijn één grote familie. De sfeer is perfect en het actieve kader waardeert ons. De activiteiten zijn zeer afwisselend. Vooral de mogelijkheid om in het buitenland te werken is een grote meerwaarde en schenkt ons veel voldoening. Er is een vlotte samenwerking met het actieve kader. We voelen ons thuis en nauw betrokken in het eenheidsgebeuren.”

Gelijkwaardig
Majoor Christophe Bruyère, korpscommandant van de MCG, benadrukt dat zijn reservemilitairen sterk gemotiveerd zijn. “We doen al het nodige om onze reservisten optimaal te integreren. Tijdens hun inzet maken we geen onderscheid tussen hen en het actieve kader. Hun expertise en ervaring zijn lovenswaardig en meer dan welkom.”