-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Alle Defensiecomponenten oefenen in het Hoge Noorden

Alle Defensiecomponenten oefenen in het Hoge Noorden

 

Defensie heeft van 25 oktober tot en met 7 november met al zijn componenten deelgenomen aan de NAVO-oefening Trident Juncture. Zo'n 450 Belgische militairen van de Marine, Land-, Lucht- en Medische Component trokken naar Noorwegen en Finland. Daar hield de Verdragsorganisatie haar grootste oefening sinds het einde van de Koude Oorlog.

De eigenlijke oefening begon dan wel op 25 oktober, maar de voorbereidingen gingen al veel vroeger van start. Het Movement Control Centre en het 4 en 29 Bataljon Logistiek zetten de eerste voertuigen al op 22 september op de boot richting Noorwegen. Dat is echter nog niets vergeleken met de NAVO zelf. Die was al meer dan een jaar geleden begonnen aan de planning voor Trident Juncture.

Het is logisch dat die planningsfase zo ver op voorhand van start ging. In totaal namen er meer dan vijftigduizend militairen deel uit alle 29 NAVO-landen en de partnerlanden Zweden en Finland. Om je een idee te geven: dat is goed voor naar schatting 660.000 kilogram wasgoed, 1,8 miljoen maaltijden en 4,6 miljoen flessen water. Tel daarbij nog eens tienduizend voertuigen, 250 vliegtuigen en helikopters en 65 schepen, en je hebt een idee van de enorme omvang van de oefening.

De bijdrage van ons land was uiteraard meer bescheiden, maar daarom niet onbelangrijk. De 450 Belgische militairen werden tijdens Trident Juncture geëvalueerd om te zien of ze klaar zijn voor hun deelname aan de snelle inzettroepen van de NAVO. De stand-byperiode voor die Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) staat in 2019 op het programma.

"We oefenen hier om onze operationele samenwerking te versterken", vertelde Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, op een persconferentie tijdens Trident Juncture. "We willen ook een duidelijke boodschap meegeven: de NAVO heeft de capaciteiten en de vastberadenheid om al onze bondgenoten tegen eender welke dreiging te beschermen."