-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Adviseren en begeleiden tot zelfstandigheid

Adviseren en begeleiden tot zelfstandigheid

 

Defensie heeft Congolese instructeurs opgeleid in het trainingscentrum van de paracommando’s in Kindu en in de genieschool in Likasi. Na die vorming volgt een fase van supervisie om de instructeurs nog verder te vervolmaken.

“Wij zijn echt opgetogen over het niveau van de huidige instructeurs van het opleidingscentrum van de paracommando’s”, kondigt majoor Philippe L. aan. Hij is verantwoordelijk voor de vorming, de supervisie en de evaluatie. “De eerste fase bestond uit de opleiding van de soldaten van A tot Z. Onder de officieren en onderofficieren zijn de besten instructeur geworden. In 2008 zijn we begonnen met de opleiding van het 311de snellereactiebataljon. De supervisiefase bestaat uit de vervolmaking van de instructeurs.”

Zo’n 1.500 kilometer verderop levert de genieschool van Likasi het kaderpersoneel voor de Congolese gevechts- en constructiegenie. Hun instructeurs superviseren, is een complexe taak. “Als coach zorg ik dat de instructeurs hun lessen goed voorbereiden”, legt eerste sergeant Thomas B. van de gevechtsgenie uit. “Ze moeten hun stof beheersen, zorgen dat de nodige werktuigen en het materiaal beschikbaar zijn op de werf, de nodige vergunningen aanvragen, enzovoort. Ik blijf zoveel mogelijk op de achtergrond, maar de praktijkopleiding vereist vakkennis en een feilloze organisatie.”

Volgens luitenant Jean-François D., de Belgische detachementschef in Likasi vormt “de aanvoer van bouwmaterialen op de werf een bijkomende moeilijkheid. De financiële middelen voor de aankoop zijn beperkt, maar ook de logistieke middelen zijn bijna onbestaand. We trachten oplossingen te vinden die de instructeurs daarna zelf kunnen blijven gebruiken en toepassen.”

Met de expertise en aanpak van het Belgische detachement kan de genieschool gekwalificeerd personeel leveren voor de Congolese strijdkrachten, overal in het land.