-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

ACM-pantserwagen overhandigd aan Legermuseum

ACM-pantserwagen overhandigd aan Legermuseum

 

Om de geschiedenis van het Belgische Corps des Autos-Canons-Mitrailleuses te herinneren, heeft een groep vrijwilligers een van die fameuze pantserwagens uit de Eerste Wereldoorlog nagebouwd. Op 27 februari 2016 droegen ze het voertuig over aan het Legermuseum.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht een Belgische eenheid met het Russische leger tegen de Duitsers. Dit Corps Expéditionnaire Belge des Autos-Canons-Mitrailleuses (ACM) bestond uit gepantserde auto's, uitgerust met kanonnen en machinegeweren.

In het begin van de Eerste Wereldoorlog vocht het ACM nog aan het IJzerfront. Op 22 september 1915 werd het korps vanuit Brest naar Archangelsk getransporteerd, in Noord-Rusland. Tot eind september 1917 vochten ze met het Russische leger tegen de Duitsers in Galicië. Dat koninkrijk lag destijds in het zuidoosten van het huidige Polen en het westen van Oekraïne.

Door het uitbreken van de Russische Revolutie en de daaropvolgende burgeroorlog, kon het ACM-korps niet langs de oorspronkelijke reisweg naar België terugkeren. De terugreis verliep via Vladivostok en de Verenigde Staten. Na een wereldreis van bijna drie jaar keerde het korps op 24 juni 1918 eindelijk terug in Europa. Veertien Belgische soldaten waren in Galicië gesneuveld.

Om de geschiedenis van het ACM-korps niet te vergeten, besloot een groep vrijwilligers om een pantserwagen na te bouwen. Tijdens de campagne in Rusland gingen immers alle originele voertuigen verloren.

Onder leiding van André Fillée en in nauwe samenwerking met het Legermuseum, begonnen ongeveer twintig vrijwilligers aan de reconstructie. Het project nam vier jaar in beslag en kostte zo'n 60.000 euro, bijeengebracht met de steun van vele donoren en sponsors.

De replica kan je voortaan bewonderen in de hal 14-18 van het Legermuseum.