-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Achter de schermen van het luchttransport

Achter de schermen van het luchttransport

 

Eind november heerst er een bijzondere drukte in de kazerne van Peutie en de militaire luchthaven van Melsbroek. De grootschalige oefening Ajax Spear focust zich op de activatie van het operationeel personeel en vooral op het luchttransport. Vanop Melsbroek vliegen vier C-130 Hercules transportvliegtuigen af en aan met strak geladen paletten, minutieus gestapeld volgens alle veiligheidsregels.

Wanneer onze militairen eender waar ter wereld ingezet worden, moet hun materiaal zo snel en efficiënt mogelijk ter plaatse geraken. Tijdens buitenlandse operaties gebeurt dat vooral via luchttransport. Hiervoor beschikt Defensie over C-130 Hercules transportvliegtuigen. De imposante reuzen vervoeren in hun romp al het benodigde materieel op zwaarbeladen paletten.

Aan Ajax Spear nemen zo'n 200 militairen deel. Eerste sergeant-majoor Bart Vanroy van het 3 Bataljon Parachutisten is een van de specialisten in luchtbevoorrading en luchttransport. Hij verduidelijkt die logistieke schakel: "Tijdens Ajax Spear zijn er twee ploegen die al het materiaal klaarmaken en vervoeren. Het gaat dan zowel over bewapening, munitie als persoonlijk materiaal."

Bij het transport van zoveel kilo's komen uiteraard uitdagingen kijken. Vooral het stapelen van de paletten moet zorgvuldig gebeuren. "We mogen niet 'buiten de lijntjes' kleuren", verduidelijkt Vanroy. "De paletten hebben vaste afmetingen, maar omwille van de veiligheid moeten we erop letten dat er tijdens de vlucht nog altijd personeel naast kan passeren."

Om de gestapelde bagage op zijn plaats te houden, gebruiken de laadspecialisten verstevigde netten. "Die netten kunnen een kracht van 3G weerstaan, drie meer de aardse zwaartekracht", aldus de eerste-sergeant majoor. "De netten maken we vast, spannen we aan en trekken we met touwen volledig strak. Zo verhinderen we dat de bagage tijdens de vlucht kan bewegen."

Op de Forward Mounting Base (FMB) - een bevriende zone vlakbij het operatiegebied – laden ze de paletten uit de vliegtuigen en brengen ze hen naar de plaatselijke materiaalverantwoordelijke. "Op de FMB zetten we alles klaar. Wanneer de operationele troepen hier aankomen kunnen zij gewoon een parcours afleggen om hun wapen, persoonlijk materiaal en munitie af te halen. Zo zijn zij zo snel mogelijk klaar om op te terrein ingezet te worden."