-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

A109’s trainen in Hongarije

A109’s trainen in Hongarije

 

Het 17de smaldeel van de 1 Wing traint de bemanningen van de A109-helikopters. Van 1 tot 12 mei nam een detachement van het smaldeel in Hongarije deel aan de internationale oefening Fire Blade.

Gedurende twee weken oefenden ze er samen met vier andere landen (Oostenrijk, Slovenië, Duitsland en Hongarije) om tijdens operaties nog beter te kunnen samenwerken. Dat testten ze uitgebreid tijdens gecombineerde luchtoperaties, in het jargon Combined Air Operations of COMAO's. Daarnaast oefenden de Belgen apart hun vlieg- en schiettechnieken.

Majoor Nicolas Coucke, commandant van het 17de smaldeel, licht toe: "Fire Blade is een tactische oefening van het European Defense Agency. Een COMAO is het toppunt van tactisch gebruik van helikopters. Verschillende toestellen uit diverse landen voeren samen een missie uit. Dat vereist vergaande coördinatie. Er gaat ongeveer zes uur planning aan vooraf. We starten om 8 uur 's ochtends, maar pas tegen 14 uur beginnen we echt te vliegen. Een missie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Zo leren we samen vliegen en dezelfde tactieken gebruiken, en komen we tijdens operaties niet voor verrassingen te staan."

"Hier in Hongarije kunnen we van de grote schietterreinen profiteren om onze kwalificaties te behouden en onze bemanning schiettraining te geven. Voor ons is dit een van de meest waardevolle oefeningen van het jaar. Hier kunnen we ons met andere landen meten en ons niveau inschatten. We kunnen het niveau en de gevechtstechnieken van onze jonge piloten hier naar het maximum tillen. Natuurlijk is dit ook een gelegenheid om de Belgische kleuren te verdedigen in het buitenland en te tonen dat we voor Europa en de NAVO een betrouwbare partner blijven."