-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

75ste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen

75ste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen

 

De Bevrijdingsdagen in Antwerpen pakten dit jaar groots uit, omdat de Duitse bezetter in september exact 75 jaar geleden uit de stad werd verdreven. Meer dan 160.000 landgenoten en talrijke toeristen genoten van de vele evenementen.

Voor deze editie waren een honderdtal historische voertuigen, vliegtuigen en schepen te bewonderen. Ook een unieke parade doorheen het centrum, een Bevrijdingsdorp aan de Scheldekaaien en een indrukwekkend audiovisueel spektakel op de Grote Markt riepen de sfeer van toen weer op.

De festiviteiten startten met een Bevrijdingsparade in de sfeer van september 1944, met historische en hedendaagse militaire voertuigen, figuranten, muziekkapellen en vaandeldragers. Aan de parade nam ook een militaire colonne van het War Heritage Institute en Defensie deel. Die was op 30 augustus uit Bergen vertrokken en volgt de route die de geallieerden indertijd namen.

Een van de meest spectaculaire onderdelen van de festiviteiten was ongetwijfeld de komst van een reeks historische en hedendaagse schepen en vliegtuigen naar Antwerpen. In de late namiddag voerden ze samen een parade uit op en over de Schelde.

Tussen het twintigtal schepen bevonden zich hedendaagse militaire vaartuigen zoals de Belgische mijnenjager M921 Lobelia, het Britse fregat HMS F231 Argyll, het Canadese fregat HMCS FFH340 St-John en het Nederlands patrouilleschip Zr.Ms. P841 Zeeland. Drie schepen gooien nadien het anker uit naast het Bevrijdingsdorp en waren open voor het grote publiek.

De historische schepen vormden een indrukwekkende verzameling geschiedenis, met onder andere de HMS Elfin, een oud Brits schip dat tijdens de oorlog onderzeeërs escorteerde, en de houten mijnenveger Bernisse (voorheen M927 Spa), die nadien werd ingezet voor de Belgische kust. Ook een tiental van de Dunkirk Little Ships waren present. Dat waren privéboten die in 1940 gebruikt werden om geallieerde soldaten vanuit Duinkerke veilig naar het Verenigd Koninkrijk over te brengen. Die schepen kon je bezoeken in het Bonaparte- en Willemdok.