-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

70 Belgische militairen naar EUTM-missie in Mali

70 Belgische militairen naar EUTM-missie in Mali

 

Ons land zal zo'n 70 militairen sturen in het kader van een beveiligingsopdracht van het opleidingskamp van Koulikoro. Dit omvat personeel voor de compagniestaf, een steunelement en een peloton troepenbescherming. 

Het peloton zal instaan voor de bescherming van de infrastructuur en van de trainers en het andere personeel van de EUTM-missie. Zij zullen ook de konvooien tussen Koulikoro en Bamako beschermen en zich klaar houden voor een snelle interventiemacht (quick reaction force) om tussen beiden te komen in geval van incidenten. België zal afwisselend met Spanje het commando over de bewakingsopdracht voeren.

De beslissing om aan de EUTM-missie in Mali deel te nemen viel op de ministerraad van donderdag 20 juni 2013, op voorstel van Vice-Eerste Minister en Minister van Landsverdediging Pieter De Crem. De ministerraad besliste ook om de huidige deelname van twee medische-evacuatiehelikopters aan EUTM te verlengen tot deze opdracht door een burgerfirma kan worden overgenomen en dit uiterlijk op 31 juli 2013. Het betreft de inzet van twee A-109-helikopters en 35 personeelsleden.

De Belgische militairen opereren in het kader van de resolutie 2085 van de VN-Veiligheidsraad. Die missie start midden juli 2013. De huidige beslissing van de regering voorziet in een deelname tot midden mei 2014.

Ons land stuurde in januari van dit jaar al twee C-130's en de twee medische helikopters, die binnenkort terugkeren, ter ondersteuning van de Franse interventie Serval. De helikopters ging over naar de EUTM-missie. De C-130's keerden al op 31 maart terug naar België.