-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

29 mei: internationale dag van de VN-blauwhelmen

29 mei: internationale dag van de VN-blauwhelmen

 

In 2002 richtte de algemene vergadering van de VN de internationale dag van de VN-blauwhelmen op. Die dag eren we de mannen en vrouwen die deelnemen aan vredesoperaties, omwille van hun hoge niveau van professionalisme, hun toewijding en moed. We eren ook de herinnering aan hen die sneuvelden voor de vrede. De VN koos hiervoor 29 mei omdat ze op die dag in 1948 haar eerste vredesoperatie goedkeurde: de United Nations Truce Supervision Organisation (UNTSO).

Vandaag dragen meer dan 105.000 personen uit 124 landen het uniform van de VN-vredesmacht of –politie. Het internationale en nationale burgerpersoneel, aangevuld met vrijwilligers, telt 18.000 leden.

Wereldwijd helpen ze de vrede en de veiligheid handhaven. Maar hun grootste inzet gaat naar politieke processen begeleiden, rechtssystemen hervormen, orde- en politietroepen opleiden, oud-strijders ontwapenen en begeleiden bij hun terugkeer naar de maatschappij of de terugkeer ondersteunen van ontheemde personen en vluchtelingen.

Sinds 1948 heeft België doorlopend deelgenomen aan VN-operaties. Vandaag is ons land aanwezig in Libanon, Mali, de Democratische Republiek Congo, en de Golan-hoogvlakte, tussen Syrië en Israël.

Meer lezen over de International Day of United Nations Peacekeepers.