-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

29 Bataljon Logistiek klaar voor binnenlandse beveiliging

29 Bataljon Logistiek klaar voor binnenlandse beveiliging

 

Gedurende drie weken hebben dertig militairen van het 29 Bataljon Logistiek uit Grobbendonk getraind om zich klaar te stomen voor de operatie Vigilant Guardian (OVG). Tijdens die opdracht helpen ze de politie om bepaalde gevoelige plaatsen in België te beveiligen, samen met vele militairen uit andere eenheden. Op 27 oktober hebben ze die trainingsperiode afgesloten met een synthese-oefening in Grobbendonk en Bouwel.

Het grootste deel van de training vond plaats in de kazerne van Leopoldsburg. Tijdens die heropfrissing leerden de logistiekers ook technieken die voor de meesten onder hen volledig nieuw zijn. Zo leerden ze werken met niet-dodelijke wapens zoals de wapenstok en pepperspray en met ASTRID, het federale systeem voor noodcommunicatie.

Tijdens de synthese-oefening kunnen de militairen al die technieken tegelijk toepassen. In een realistische omgeving, de straten van Grobbendonk en Bouwel, krijgen ze de opdracht om bepaalde strategische punten te bewaken en te patrouilleren.

Tijdens die oefening moeten ze gepast reageren op incidenten die zich ook tijdens een bewakingsopdracht in Brussel kunnen voordoen. Denk maar aan iemand die een pakket probeert af te geven of een geseinde auto die de parking oprijdt. De dag erop, op 28 oktober, krijgen ze te horen of ze geslaagd zijn en dus aan OVG mogen deelnemen.

"Iedereen die in onze OVG-poule zit, heeft zelf gevraagd om aan die operatie te kunnen deelnemen", zegt luitenant-kolonel Frank Mouchaers, korpscommandant van het 29 Bataljon Logistiek. "Onze mannen en vrouwen hebben een zeer positieve instelling. Ze willen de opdracht OVG niet alleen doen, maar vooral goed doen. We krijgen dan ook zeer positieve reacties van de politie en de andere eenheden waarmee ze ingezet worden."