-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

28 miljoen stuks medisch beschermingsmateriaal verdeeld in Antwerpen

28 miljoen stuks medisch beschermingsmateriaal verdeeld in Antwerpen


Tijdens de coronacrisis stockeert Defensie de leveringen van medisch persoonlijk beschermingsmaterieel (PBM) in Peutie. Van daaruit worden ze verdeeld over de provinciale hubs. Een daarvan is het militaire kwartier in Grobbendonk. Daar werd op dinsdag 16 juni tijdens een persconferentie gedemonstreerd hoe de militairen het materieel beheren.

Defensie kreeg al vroeg in de coronacrisis de taak om medisch persoonlijk beschermingsmateriaal te beheren en te verdelen. Een logische keuze, want Defensie heeft veel ervaring met stockeren en verplaatsen van grote hoeveelheden goederen tijdens zijn militaire operaties. Er werden twee soorten logistieke hubs opgericht. In de nationale hub in het militaire kwartier in Peutie, komen alle goederen toe. Van hieruit worden ze verder verdeeld naar de provinciale hub. Van daar gaat het medisch materiaal naar de eindgebruiker.

"Waarom voert vandaag de militaire provinciecommandant het woord?", start Antwerps provinciecommandant kolonel Paul Haccuria de persconferentie. "Dat zou een terechte vraag kunnen zijn. Wel, omdat de provinciecommandant op de eerste rij staat om de band Defensie-Natie te onderhouden en te versterken. Het Militaire Commando Antwerpen stuurde de transportpartners en de logistieke hub aan om zo te zorgen voor een vlotte en gecoördineerde verdeling."

Voor die verdeling deed het onder andere een beroep op het 29 Bataljon Logistiek uit Grobbendonk. "In de periode van 28 maart tot 9 juni zijn wij 58 van de 74 dagen actief geweest", zegt luitenant-kolonel Peter Constandt, commandant van het bataljon. "Dat wilt zeggen dat we die dagen effectief zendingen hebben gereden. In totaal hebben we in die periode meer dan 120.000 kilometer afgelegd."

De vrachtwagens van het 29 Bataljon Logistiek verdeelden in totaal maar liefst 28 miljoen stuks medisch beschermingsmaterieel, waaronder 2,4 miljoen schorten, 3,8 miljoen paar handschoenen en 17,5 miljoen chirurgische maskers. "Dit resultaat was enkel mogelijk dankzij de inzet van alle partners: de brandweer, de Civiele Bescherming, de Stadsdienst Antwerpen, het Rode Kruis, de gemeentes, het kabinet van de gouverneur, Defensie en de leden van de provinciale crisiscel", besluit kolonel Haccuria.

#COVID19BELDEF