-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

#21juli: Zeventig jaar Zeemacht

#21juli: Zeventig jaar Zeemacht

 

De Belgische marine bestaat sinds 1 februari 1946, toen de Belgische regering officieel de Zeemacht oprichtte. Over de jaren heen breidde de vloot zich uit en onderging ze meerdere moderniseringsprogramma’s.

Zo verwelkomde de Zeemacht in de jaren tachtig haar Tripartite-mijnenjagers en deed ze haar mijnenvegers van de hand. Recenter kocht de Marinecomponent twee Nederlandse M-fregatten en gloednieuwe patrouillevaartuigen. Daarnaast bestaat de marinevloot vandaag uit een commando- en steunschip, een opleidingsschip en een schip voor oceanografisch onderzoek.

Hoewel de Marinecomponent dit jaar zeventig kaarsjes uitblaast, is ze meer operationeel dan ooit. In de eigen territoriale wateren heeft ze een hele resem taken: mensen en schepen in nood helpen, vervuiling opsporen, visserij controleren, springstoffen op zee vernietigen en politie en douane ondersteunen. Zo escorteerden onze patrouillevaartuigen het afgelopen jaar Russische marineschepen en een onderzeeër.

Onze schepen nemen regelmatig deel aan operaties of oefeningen in NAVO-, EU- of VN-verband. De Leopold I was in september 2015 op weg naar een antidrugsoperatie in de Caraïben, toen het plots het roer moest omgooien om deel te nemen aan de EU-operatie in de Middellandse Zee. Daar redde het fregat meer dan tweehonderd vluchtelingen uit een gammele vissersboot.

De mijnenjager Primula maakte van maart tot juni 2016 deel uit van het NAVO-mijnenbestrijdingseskader SNMCMG1. In het najaar van 2016 zal het commando- en steunschip Godetia in de Golf van Guinee een waarnemings- en vormingsopdracht uitvoeren in het kader van de Maritime Capacity Building in West-Afrika.

Gisteren, vandaag of morgen: de agenda van de Marinecomponent blijft druk bezet.