-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

21 juli: fier op onze troepen in het Midden-Oosten

21 juli: fier op onze troepen in het Midden-Oosten

 

Op de Nationale Feestdag vliegen in het luchtdefilé vier F-16's mee van operatie Desert Falcon. Sinds 2014 ondersteunen onze troepen immers de internationale coalitie in de strijd tegen DAESH, niet alleen vanuit de lucht maar ook op de grond.

Sinds oktober 2014 steunt ons land de internationale coalitie die DAESH bestrijdt. Onder de naam operatie Desert Falcon (ODF) verlenen Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen luchtsteun aan grondtroepen en voeren ze verkenningsvluchten en bombardementen uit.

De opdrachten spelen zich vooral af boven Irak en sinds 2016 ook boven Syrië. In de loop van die inzet werd DAESH in grote delen van Irak en Syrië verslagen of teruggedrongen. Daaraan leverde onze Luchtcomponent een grote bijdrage. Begin juni 2017 hadden onze F-16's al 8.000 operationele vlieguren op de teller.

Van in het begin werken de Belgen in een beurtrol met de Nederlanders. Wanneer de ene partij de vliegopdrachten uitvoert, beveiligt de andere de luchthaven. Dankzij hun jarenlange samenwerking tijdens trainingen en operaties is het wederzijds vertrouwen erg groot.

Op 16 juni 2017 besliste de ministerraad om de inzet van de Belgische F-16's te verlengen tot het einde van dit jaar. Daarna is er een nieuwe politieke beslissing nodig voor een eventuele verlenging.

Advies aan het Iraakse leger

Al sinds maart 2015 geven Belgische militairen opleiding en advies aan de elitetroepen van het Iraakse leger. Zij komen van diverse eenheden van de Landcomponent en hebben hun uitvalsbasis vlakbij de luchthaven van Bagdad.

In het begin lag de nadruk vooral op lesgeven. De Belgen leerden de Iraakse soldaten levensreddende medische handelingen uitvoeren en geïmproviseerde bommen opsporen en uitschakelen.

Op vraag van de Iraakse regering is die opdracht in de loop van 2017 verschoven naar steun aan de Iraakse legerstaf, van achter de frontlijn. Nu geven de Belgen vooral advies voor de operaties in het noorden van het land, aangezien vooral daar de onrust groot is.

Ondertussen nemen de Irakezen al een groot deel van de opleidingen voor eigen rekening en bestaat het Belgische detachement nog maar uit dertien militairen. Uiteindelijk zullen de Irakezen de cursussen zonder buitenlandse hulp kunnen organiseren. De internationale coalitie houdt dan wel nog toezicht op de kwaliteit ervan.