-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

21 juli: fier op de Marinecomponent

21 juli: fier op de Marinecomponent

 

Dankzij de Marinecomponent wappert de Belgische vlag over alle wereldzeeën. Op 21 juli zal zijn personeel mee defileren en je op zijn stand tonen dat veelzijdigheid en competentie perfect samengaan. We duiken even in de vele operaties die ze momenteel uitvoeren.

Operatie Sophia is een van de middelen waarmee de Europese Unie levens wil redden op de Middellandse Zee. De Europese vloot EUNAVFOR-MED heeft als opdracht om de activiteiten van de mensensmokkelaars te destabiliseren.

Eind 2016 voerde de boordhelikopter van de Louise-Marie gedurende een maand vluchten uit, met als resultaat een twintigtal informatierapporten voor het commandoschip. Tijdens twee interventies konden ze het leven redden van 172 migranten.

Sinds de F931 Louise-Marie op 12 juni uit Zeebrugge vertrok, heeft het fregat 118 mensen gered. Op dit moment rondt het zijn tweede ontplooiing ter plekke af.

Maritieme beveiliging

Zeer regelmatig passeren Russische marineschepen voor onze kust: vorig jaar meer dan vijftig. Die blijven niet onopgemerkt voor het alziende oog van het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK). Zijn personeel aarzelt niet om de Russische schepen te laten volgen met een marineschip. De patrouillevaartuigen van de Marinecomponent zijn altijd paraat voor dit soort opdrachten.

Ontmijningsoperaties

In februari speurde de mijnenjager Narcis voor de Franse kust naar explosieven uit de beide wereldoorlogen, samen met vier andere NAVO-mijnenjagers. Die operatie Historical Ordnance Disposal stond onder het commando van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1. De Belgische mijnenjager maakte drie Duitse bommen onschadelijk, goed voor drie ton TNT.

African Partnership Station

De Godetia helpt al enkele jaren om Afrikaans marinepersoneel op te leiden. Het doel is te zorgen dat de marines van de landen aan de Golf van Guinee de piraterij kunnen bestrijden. Net als voor de Somalische kust vallen piraten ook in deze streek passerende containerschepen aan.

Het African Partnership Station-programma staat onder leiding van de Verenigde Staten. Onze kennis van het Afrikaanse continent maakt van de Belgen een onmisbare partner.