-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

"2018 wordt het jaar van de waarheid"

"2018 wordt het jaar van de waarheid"

 

Voor generaal Marc Compernol, de chef Defensie, is 2018 het jaar van de waarheid voor Defensie. Dat zei hij tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het Koninklijk Legermuseum op 25 januari voor een publiek van generaals, journalisten en andere belanghebbenden van Defensie.

"2018 wordt het jaar van de waarheid op operationeel vlak", zo zegt de generaal. Op 17 januari 2015 werden zo'n 350 militairen ontplooid in de straten van Brussel, Antwerpen, Luik en Verviers in steun van de politie. "Ik kan mij geen betere stok achter de deur inbeelden. De stok staat echter ondertussen al drie jaar voor de deur in plaats van erachter."

De beslissing om terug te keren naar dreigingsniveau 2 moet het ook voor Defensie weer mogelijk maken om op een normale manier te werken. "Militairen zullen weer beschikbaar zijn voor trainingen en operaties in het buitenland. Want daar begint de veiligheid van onze landgenoten."

Ook voor de Strategische Visie, het plan om Defensie tegen 2030 te transformeren, wordt 2018 volgens generaal Compernol het jaar van de waarheid. Dit jaar krijgt de regering contracten voor nieuwe vliegtuigen, nieuwe schepen en nieuwe voertuigen ter waarde van tien miljard euro op tafel. "Dossiers voor tientallen programma's zijn voorbereid, akkoorden en intentieverklaringen zijn getekend, de prospecties en evaluaties zijn bezig. Nu nog het tekenen van de contracten."

Die investeringen in nieuw materieel zijn broodnodig, maar technologie alleen volstaat niet. Zonder soldaten geen Defensie, zo weet ook generaal Compernol. Het mag dan ook niet verbazen dat hij tijdens zijn toespraak hamerde op rekrutering. "Jobs, jobs, jobs of beter rekrutering, rekrutering, rekrutering!", zo verwoordde hij het.

Daarvoor moet Defensie dus de arbeidsmarkt op, en de vooruitzichten zijn niet goed. "In 2020 komen er voor elke 100 ouderen die de arbeidsmarkt verlaten maar 78 jongeren bij. Indien Defensie in een dergelijke omgeving competitief wil blijven, moeten we naar alternatieve loopbaantrajecten durven kijken en samenwerken met de private en openbare sector." Daarom wil de generaal met het bedrijfsleven bekijken of ze samen oplossingen kunnen vinden voor de krapte op de arbeidsmarkt.

Lees in ons online magazine DBriefing het volledige interview met de CHOD.