-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

2 Bataljon Commando’s in actie in Niger

2 Bataljon Commando’s in actie in Niger

 

Tijdens Operation New Nero (ONN) in Niger zat het 2 Bataljon Commando’s niet stil. De hoofdtaak omvatte de tactische opleiding en training van de Nigerese troepen. Daarnaast was er ook een detachement belast met de bescherming van het Belgische kamp dat zich in Maradi bevindt. 

De instructeurs van het Mobile Education and Training Team (METT) namen een detachement van 150 militairen uit Niger onder hun hoede. Veertien weken lang passeerden verschillende thema’s de revue zoals tactische en medische training, navigatie- en communicatielessen en schootsondericht. Hiervoor paste men een vast programma toe: het Program of Instructions (POI), opgesteld door onze Special Forces Group en nu gebruikt als leidraad voor deze instructie door verschillende eenheden uit verschillende landen die in Niger opereren.  

De Belgische instructieverantwoordelijke blikt terug op een geslaagde missie: “Voor zowel mezelf als voor de instructeurs was deze ervaring een enorme verrijking. Dankzij mijn opleiding op de Koninklijke Militaire School werkte ik in het verleden al samen met militairen uit het Afrikaanse continent dus besefte ik dat binnen hun cultuur een andere mentaliteit heerst. Onze mannen hebben hier perfect op ingespeeld en ook vanuit het Nigerese kamp waren de kandidaten tevreden met de manier waarop wij met hen te werk gingen. Dat niet iedereen het objectief volledig behaalde, is iets waar we op voorhand rekening mee hielden. Het overgrote deel slaagde met verve en dat stemt me zeker tevreden.” 

Naast de instructeurs voor METT was er ook een detachement Force Protection aanwezig. Zij stonden in voor zowel de veiligheid in als rond het kamp. Daarnaast verzorgden ze ook de verschillende escortes bij bezoek aan het kamp vanuit de luchthaven van Maradi zoals het eindejaarbezoek van de Minister van Defensie begin deze maand. 

Binnenkort neemt het 3 Bataljon Parachutisten de taken over van hun collega’s. Momenteel leggen zij de laatste hand aan hun voorbereiding op deze opdracht.