-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

15 Wing steunt Tropical Training

15 Wing steunt Tropical Training

 

Bijna drie weken lang hebben twee C-130-transportvliegtuigen en een dertigtal militairen van de 15 Wing uit Melsbroek de oefening Tropical Training ondersteund. Die vond de drie laatste weken van november plaats in de Democratische Republiek Congo.

Tijdens de ontplooiing hebben de bemanningen van de twee C-130's eerst al het materiaal van het 2 Bataljon Commando's van Kinshasa naar Kindu overgevlogen. Tijdens de oefening zelf dropten ze onder andere bevoorradingspaletten met munitie, water en gevechtsrantsoenen voor de Belgische en Congolese paracommando's op het terrein.

Bovendien hielp het luchtdetachement de Congolese compagnie gevechtsgenie van de 31 snellereactiebrigade om echte stormlandingen te oefenen. Die compagnie krijgt opleiding van Belgische militairen, die van de gelegenheid profiteerden om de theorie meteen aan de praktijk te toetsen. Tegelijkertijd stond er gedurende heel de oefening permanent een C-130 klaar om indien nodig een medische evacuatie uit te voeren.

Voor een medische evacuatie via de lucht is het essentieel dat de vliegafstand zo kort mogelijk blijft. Daarom koos het luchtdetachement als uitvalsbasis voor de Rwandese hoofdstad Kigali, dat dichter bij Kindu ligt dan Kinshasa. Het is immers van 1994 geleden dat er nog Belgische militairen in Rwanda aanwezig waren.

Na afloop van de oefening Tropical Training brachten de twee militaire transportvliegtuigen al het deelnemende materiaal en personeel over naar Kinshasa. Van daaruit vlogen ze met een Frans militair vliegtuig terug naar België.