-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

1,5 ton cocaïne onderschept in de Caraïben

1,5 ton cocaïne onderschept in de Caraïben

Op maandag 4 maart 2013 heeft het Nederlandse marineschip Hr.Ms. Friesland bijna anderhalve ton cocaïne onderschept in de Caraïbische Zee. Ze konden een speedboot onderscheppen dankzij een succesvolle samenwerking tussen de Belgische Alouette III-helikopter aan boord en het patrouillevliegtuig Dash 8 van de Nederlandse Kustwacht.

Het Nederlandse patrouillevliegtuig nam de speedboot voor het eerst waar in de vroege ochtend. Na de melding stuurde het Reddings- en Coördinatiecentrum van de Kustwacht het marineschip Friesland erop af. Twee bewapende interceptievaartuigen met boardingteams en de Belgische Alouette III dwongen samen de speedboot tot stoppen.

De driekoppige bemanning bleek 1.453 kg cocaïne aan boord te hebben. Samen met de drugs en het vaartuig werden ze overgedragen aan de politie in Sint-Maarten. De drugs zijn ondertussen vernietigd.

"Deze enorme vangst is iets om trots op te zijn en onderstreept het grote belang van onze aanwezigheid", aldus de Nederlandse Defensieminister. "Opnieuw zetten we internationale criminaliteit de voet dwars. Juist in deze regio, waar de dreiging vanuit zee reëel is, zijn een sterke marine en kustwacht blijvend noodzakelijk."

De Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch gebied, generaal Dick Swijgman, tevens directeur van de Kustwacht Caraïbisch gebied, noemt de recente onderschepping 'één uit het boekje'. "Nagenoeg alle eenheden die de Kustwacht en de Koninklijke Marine hier in het Caraïbisch gebied ter beschikking hebben, zijn ingezet en met succes. Kustwacht en marine hebben aangetoond uitstekend met elkaar samen te werken op het moment dat het erom gaat. Dit resultaat geeft veel voldoening."