-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

11 Bataljon Genie opent zijn deuren

11 Bataljon Genie opent zijn deuren

 

Op zondag 13 september heeft het 11 Bataljon Genie in Zwijndrecht de deuren geopend voor het grote publiek. Groot en klein konden die dag gratis deelnemen aan tal van activiteiten. Tegelijk toonde het bataljon zijn boeiende en veelzijdige opdrachten.

Tussen het voorgestelde rollend materieel konden de bezoekers zien hoe een brugslagtank zich een weg baande over autowrakken, een ritje maken in een Piranha-pantservoertuig of het werk van een ontmijningsrobot volgen.

Op het water konden ze aan boord gaan van zodiacs. Die gemotoriseerde rubberboten gebruiken de paracommando-duikers van het bataljon vaak tijdens hun amfibie-opdrachten. De bezoekers konden zich in een groot aquarium zelf even duiker wanen, in hun uitrusting en onder professionele begeleiding.

Maar de onderdompeling in de geniewereld ging nog verder. Om het erg gegeerde 'jongerenbrevet' te behalen, trotseerden de kinderen de stands met schmink, camouflage, ontmijning en een omloop in een beschermend pak tegen giftige stoffen.

Er waren ook fysieke activiteiten, want die maken natuurlijk deel uit van het leven als geniesoldaat. Zo konden de families zich wagen aan een gevechtsomloop, een klimmuur of een sluipparcours. Alles vond plaats onder het wakende oog van de ontmijningshonden van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO). Op bevel van hun begeleiders toonden ze zonder aarzelen hun kunde om explosieven op te sporen.

De rekruteringsstand van Defensie was aanwezig met personeel dat alle vragen over militaire vacatures kon beantwoorden. Het boeiende en nauwkeurige geniewerk kende heel wat succes.

Trouw aan hun devies 'Per ignem et aquam' (door vuur en water) voeren de militairen van dit bataljon haast onafgebroken genie-opdrachten uit in binnen- en buitenland. Ze hebben al opdrachten uitgevoerd in Libanon, Afghanistan, Benin en R.D. Congo om explosieven onschadelijk te maken, gebouwen op te trekken of wegen aan te leggen.